Українці без закордонних паспортів можуть втратити пільги та роботу в Польщі

Польща і Литва готові допомогти українській владі в розв'язанні проблеми з призовом за кордоном

Польща і Литва заявили, що готові допомогти українській владі в розв'язанні ситуації з чоловіками, які підлягають призову і перебувають за кордоном. Це сталося після зупинення консульських послуг для таких осіб союзною владою, що викликало гнівні протести українців у Польщі.

Українцям за кордоном неприйнятно "сидіти у ресторанах", поки інші воюють за свою країну. Тому зупинення консульських послуг він оцінює як крок до відновлення справедливості. - Дмитро Кулеба, глава МЗС України

За прогнозами, для українців у Польщі це може означати втрату доступу до понад 80% пільг. Це пов'язано з необхідністю мати дійсний закордонний паспорт для отримання пільг. Таке обмеження стане частиною нових правил, які парламент Польщі планує розглянути наступного тижня.

Проект тексту, який ми бачили, скоротить близько 80% допомоги для людей без паспортів. - Тадеуш Колодзей, юрист Ocalenie Foundation

Також виникають питання щодо можливості працевлаштування людей без паспорта в Польщі. Нові правила будуть діяти з моменту набуття чинності нового закону про мобілізацію, який очікується в середині травня. Водночас, є надія, що українці зможуть оновити свої військово-облікові дані та отримати доступ до консульських послуг через е-кабінет або консульства.