Українці можуть отримати додаткові гроші для свого бізнесу у Польщі

У Польщі молоді підприємці можуть звернутися за грантом, щоб отримати допомогу при відкритті власного бізнесу. Ця можливість також доступна іноземцям, які легально проживають у країні, повідомляє Ukrayina.pl.

Щоб подати заявку на грант, майбутні підприємці повинні звернутися до місцевого центру зайнятості. Але слід пам'ятати, що заявку потрібно подавати до реєстрації бізнесу.

Якщо людина зареєстрована як безробітний, перші кроки потрібно зробити в районному центрі зайнятості.

За допомогою центру зайнятості можна отримати грант на відкриття справи, якщо умови співпадають. Однак, субсидія не може перевищувати шестикратний розмір середньої заробітної плати. Грант можуть отримати безробітні особи, доглядачі інвалідів, випускники центрів соціальної та клубів соціальної інтеграції.

  • Суму, вид діяльності, розрахунок витрат і джерела фінансування, детальну специфікацію витрат і запропоновану форму повернення грошей потрібно вказати в заяві на грант.

Іноземці повинні додати до заявки документ, що підтверджує їх легальний статус в Польщі. Це може бути карта побиту з доступом до ринку праці, карта довготермінового резидента ЄС, карта тимчасового або постійного проживання, блакитна картка або Pesel зі статусом UKR.

Хто не має право на грант

Є декілька випадків, коли неможливо отримати гроші з гранту. Наприклад, якщо особа вже отримала безповоротні кошти з Фонду праці або інших державних фондів для господарської або сільськогосподарської діяльності або створення соціальних кооперативів.

Також, якщо підприємець вже має запис у реєстрі підприємницької діяльності і займався бізнесом протягом 12 місяців до подання заяви, він не отримає грант.

Також треба враховувати, що якщо ви отримаєте грант на стартовий капітал, ви повинні вести бізнес протягом наступних 12 місяців. Також протягом цього періоду можна призупинити діяльність або працевлаштуватися на термін понад 6 місяців, якщо це пов'язано з надзвичайною епідемічною ситуацією або станом епідемії Covid-19.

Нагадаємо, що понад 900 тис. українців, які приїхали до Польщі після початку війни, офіційно працюють і сплачують податки і соціальні внески в Польщі. За першу половину 2023 року українці внесли до системи соціального страхування в Польщі 1 млрд євро.

Посол України в Польщі Василь Зварич зазначає, що високий рівень підтримки польського суспільства України і українців залишається незмінним. В Управлінні соціального страхування порахували, що більшість з 1 млн 125 тис. працевлаштованих іноземців в Польщі - це українці.