Українців попередили про стрибок цін на бензин та дизель з 1 жовтня: що чекає на водіїв

Зображення колонки з паливом
Зображення колонки з паливом

З 1 жовтня 2024 року в Україні можуть збільшити ціни на бензин, дизельне паливо та автогаз.

Як повідомляє "Хвиля", про це йдеться у статті на сайті auto.today.ua.

Українці стикнуться з підвищенням вартості палива, яке вже постійно зростає в ціні. Але тепер доведеться платити ще більше. 

Народні депутати Верховної Ради прийняли у першому читанні законопроект №11416-д, який передбачає підвищення податків та введення нових податків.

Згідно з документом, запроваджується щомісячний авансовий платіж податку на прибуток з кожної АЗС в розмірі від 30 000 до 80 000 гривень.

Українці стикнуться з підвищенням вартості палива, яке вже постійно зростає в ціні. Але тепер доведеться платити ще більше.

Розмір податку для АЗС залежатиме від типу палива, що продається, та наявності магазину при заправці. Наприклад, для АЗС без магазину:

  • Якщо продається лише автогаз, податок становитиме 30 000 гривень на місяць.
  • Якщо автогаз становить 50% або більше від загального обсягу палива, податок буде 45 000 гривень на місяць.
  • При продажу двох і більше видів палива податок збільшиться до 60 000 гривень на місяць.

Для АЗС з магазином, що продає алкоголь або тютюн, податок буде вищим:

  • Щомісячний платіж становитиме від 40 до 80 тисяч гривень, залежно від конкретної ситуації.

Деякі експерти критикують запровадження авансових платежів податку на прибуток для АЗС в Україні. Зокрема, Дмитро Леушкін, фахівець із паливного ринку, вважає, що це нововведення вигідне великим операторам роздрібного паливного ринку, оскільки вони швидко зможуть компенсувати щомісячні авансові платежі за рахунок магазинів. Проте мережам-дискаунтерам буде важко впоратися з такими вимогами, і деякі з них можуть навіть закритися, оскільки не зможуть щомісяця платити авансові платежі з кожної АЗС.

Експерт також попереджає, що нові правила можуть призвести до збільшення випадків недоливу палива на заправках. Він попереджає українських водіїв, що на АЗС збільшиться кількість низькоякісного палива.

На даний момент в Україні бензин А-95 коштує в середньому 56,57 гривень за літр, дизельне паливо - 52,79 гривень за літр, а автогаз - 31,43 гривень за літр.

Нагадаємо, в Україні хочуть підвищити податки для АЗС, банків та ФОП.

Читайте також