Українські біженці у Швейцарії: як змінились умови перебування і виплати

Українцям, які покинули свої будинки через війну, надається допомога від Швейцарії. Вони можуть в'їжджати до країни без біометричного паспорта та візи і перебувати тут 90 днів без реєстрації. Після цього вони можуть отримати статус тимчасового захисту - статус S.

Статус S дає право на проживання в Швейцарії протягом одного року з можливістю його продовження. Програма діятиме до 2024 року, і Європейський Союз планує продовжити тимчасовий захист українських біженців до 2025 року.

Процедура оформлення статусу S включає заповнення заяви та надання персональних даних і відбитків пальців. Після цього українці розподіляються по одному із 26 кантонів країни.

Українці, що приїжджають в кантон, спочатку проживають у центрі прийому біженців. Умови житла різні, у кімнаті може мешкати до 20 осіб. Потім вони можуть переселятися до сімей, які готові прийняти біженців. Цей процес триває кілька тижнів.

Українці зі статусом S отримують право на безкоштовну первинну медичну допомогу, включаючи прийом лікарів та безкоштовні ліки за рецептом. Умови можуть варіюватися залежно від регіону країни.

Фінансова допомога для українців складає 1500 швейцарських франків на місяць і призначається індивідуально з урахуванням фінансового стану особи або сім'ї. Крім того, українські діти можуть безкоштовно відвідувати школи в Швейцарії.

Влада Швейцарії планує спростити процедуру працевлаштування для українських біженців. Планується скасування обов'язкового дозволу на роботу, що видавався місцевою владою. Це допоможе збільшити частку працевлаштованих українців удвічі. Мета влади полягає також у тому, щоб біженці менш тягнули на систему соціального забезпечення.

Державний секретаріат з міграції представив стратегію добровільного повернення українських біженців додому. Ця стратегія передбачає скасування статусу тимчасового захисту через два-три роки після початку війни, що дозволить близько 70 тис. українців повернутися додому.