Українські біженці в Молдові: стало відомо, чому закриваються спеціальні центри

За інформацією Агентства ООН у справах біженців, ситуація з біженцями в Молдові змінилася з надзвичайної на інклюзивну. Біженці тепер беруть участь у суспільних процесах країни нарівні з місцевими жителями. Про це повідомляє Radio Europa Liberă.

За даними Генерального інспектората з міграції, в Молдові наразі проживають понад 116 тисяч українців, з яких 45 тисяч - діти. Більшість, приблизно 65 тисяч українських біженців, прийняли більше ніж 17 тисяч молдавських сімей, а 2,3 тисячі перебувають у центрах розміщення. З 137 центрів прийому біженців, відкритих у 2022 році, залишилося лише 44, а ще чотири закриються за кілька тижнів. Один з цих центрів, розташований у Нових Аненах, мешкають 15 українців, які переїдуть до центру у Бульбоаку, де мешкають ще 12 осіб.

"Центр у Бульбоаку відкрився у лютому 2022 року. Тоді в центрі було 45 осіб. Зараз залишилося жити 12: неповні сім'ї, люди похилого віку та люди з особливими потребами", - розповіла керівниця центру Євгенія Буруяне.

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та Всесвітня продовольча програма ООН (ЗПС ООН) продовжують надавати фінансову допомогу сім'ям, які приймають українських біженців; надають гаряче харчування та продовольчі ваучери біженцям, які мешкають у центрах у Молдові.

"Ситуація з біженцями в Молдові змінилася з надзвичайної фази на інклюзивну. Ми прагнемо до того, щоб біженці відчували себе частиною молдавського суспільства", - сказала співробітниця УВКБ ООН з зовнішніх зв'язків Моніка Васкес.

За даними Національного агентства зайнятості, понад 1200 українських громадян знайшли роботу в Молдові. Більшість з них працюють у Кишиневі, Бєльцях та Гагаузії. З лютого 2022 року по січень 2024 року 2067 українців отримали молдавське громадянство.

У системі надання притулку в Молдові зареєстровано 1203 особи, з яких 204 мають статус біженця, 366 осіб користуються гуманітарним захистом, а 633 перебувають у процесі розгляду. З початку повномасштабної війни до Молдови прибуло понад 1,4 млн українців, з яких понад 116 тисяч залишилися.

До слова, у меріях 14 населених пунктів Молдови почнуть працювати фахівці, відповідальні за соціальну інтеграцію біженців з України.