Українські перевізники анонсували акцію протесту на кордоні з Польщею

Українські перевізники готуються до протесту через блокування кордону польськими фермерами

З 15 лютого українські перевізники запланували почати акцію протесту на пункті пропуску "Ягодин - Дорогуськ" через блокування руху вантажівок польськими фермерами. Про це повідомив керівник громадської організації "Перевізники західного регіону" Віталій Коценко.

За словами Коценка, акція розпочнеться о 9:00 15 лютого. Учасники протесту не пустять польських перевізників на територію України, які перетинають пункт пропуску "Ягодин - Дорогуськ".

"Вони будуть тут з нами стояти на своїх машинах, поки наші українські перевізники з їхнього боку не почнуть їхати. Адже вони в годину пропускають одне авто, і то не українського, а польського водія", - сказав Коценко.

Керівник організації зазначив, що тривалість протестів залежатиме від ситуації з польського боку кордону. Протестувальники не блокуватимуть проїзд рейсових автобусів на пункті пропуску "Ягодин".

Польські фермери тримають страйк, українці висловлюють обурення та засуджують дії протестувальників

З 9 лютого фермери в Польщі почали загальнонаціональний страйк, який триватиме щонайменше до 10 березня. У рамках протесту вони будуть перешкоджати перевантаженню сільськогосподарських товарів зі залізничного на автомобільний транспорт.

Однак, дії польських фермерів, які виривали зерно з українських вантажівок на кордоні, викликали обурення серед українців. Міністерство аграрної політики та продовольства України засудило навмисне знищення українського зерна польськими протестувальниками.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також назвав дії фермерів неприпустимими.

Блокування кордону України та Польщі привело до черг та затримок в русі вантажівок

Станом на 13 лютого через протести польських фермерів було заблоковано п'ять пунктів пропуску на кордоні України та Польщі, а в чергах знаходиться понад тисяча вантажівок. Протестувальники оголосили, що з 20 лютого мають намір заблокувати всі пункти пропуску на кордоні з Україною, а також дороги до залізничних перевалочних станцій і морських портів.