Українські телеканали почали карати за мовлення російською

Телевізійні канали України покарані за російську
Телевізійні канали України покарані за російську

З 13 жовтня 2017 року в Україні почали діяти квоти на україномовний продукт. Згідно з новим законом, у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій передачі, фільми і новини українською мовою повинні становити не менше 75% загальної тривалості медіапродукту.

Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення повинні транслювати не менше 60% ефіру українською мовою. Також, телекомпанії, що мають передачі мовами корінних народів України, повинні забезпечити сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою і мовою корінних народів не менше 75%, з яких 30% має бути українською мовою.

Транслювати фільми і передачі, які не є власним продуктом телекомпанії, обов'язково потрібно лише державною мовою, за винятком тих, які створили до 1 серпня 1991 року. Однак їх можна показувати із субтитрами на державну мову.

За невиконання вимог щодо квот, телерадіокомпанії штрафують на 5% загальної суми ліцензійного збору. За період до 2019 року, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення уже наклала 29 штрафів на загальну суму понад 1,8 млн грн. З цих штрафів 21 стосувалося порушень квот пісень українською мовою, що становить приблизно 1,6 млн грн.

"Найбільшу кількість штрафів призначили в 2017 році, тобто в перший рік дії квот на радіо. Це 17 штрафів. У 2018 році мовники отримали 8 штрафів, а в 2019-му - 4. Якщо у перші два роки порушниками були переважно загальнонаціональні радіомовники, то у 2019-му - це місцеві радіостанції. Цей факт свідчить про позитивну тенденцію. На жаль, штрафи є єфективними заходами протидії порушенням, оскільки попередження не завжди ефективні", - розповіла заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не врахувала звернення громадської організації "Відсіч", яка просила перевірити телеканал "1+1" в позаплановому режимі.

Читайте також