Україну не запросять цього року в НАТО - Держдеп

Державний департамент США повідомив про те, що Україна метою прагне стати частиною НАТО, проте зараз основним завданням є надання допомоги для захисту, а не запрошення України в Альянс.

Про це заявив представник Держдепу США Даніел Сайзек в коментарі Суспільному.

Основними пріоритетами є захист і підтримка розширення Альянсу

Сайзек зазначив, що цього року НАТО святкує ювілей - 75 років і за останній час стає помітно, що Альянс зміцнюється. Розширення Альянсу, зокрема вступ Фінляндії у 2023 році та фіналізація процесу вступу Швеції, мають вплив на це.

"НАТО стає могутнішим і сильнішим протягом 75 років. Це також важливо для зв'язку між НАТО та Україною", - сказав Сайзек.

Підтримка вступу України в НАТО

Онкологичка зазначив, що у світі зростає кількість конфліктів і викликів. Проте варто зазначити, що незважаючи на розбіжності серед членів Альянсу, рішення НАТО про вступ України є єдиногласним.

Він привів приклад минулорічного саміту НАТО у Вільнюсі, де всі члени Альянсу підтвердили, що "Україна має місце у складі НАТО".

"Члени НАТО знають і розуміють, що українці хочуть стати членом НАТО якнайшвидше. Чесно кажучи, не очікується, що це відбудеться на саміті НАТО цього року... можливо після війни", - зазначив представник держдепартаменту.

Підтримка реформ і захист від російської агресії

Представник Держдепу США зауважив, що очікується продовження співпраці в межах Сенату для проведення реформ в Україні. Зараз головним пріоритетом є надання допомоги для захисту від російської агресії.