Умєров про результати саміту НАТО: ППО, авіація та боєприпаси для України

ППО, авіація, боєприпаси для України
ППО, авіація, боєприпаси для України

Україна отримає посилення своєї обороноздатності завдяки роботі української делегації на 75-му саміті НАТО у Вашингтоні. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров на своїй сторінці у Facebook. За його словами, Україна отримає 5 новітніх батарей систем протиповітряної оборони, включаючи 4 батареї Patriot та 1 батарею Samp/T. Крім того, інші країни-союзники забезпечать Україну десятками тактичних систем ППО.

США виділили 225 мільйонів доларів на системи Patriot, ракети, артилерійські та протитанкові боєприпаси. Норвегія надасть запчастини для гелікоптерів Sea King, літаки F-16 та 1 мільярд норвезьких крон на фінансування систем ППО. Канада оголосила про новий пакет допомоги на суму 500 мільйонів канадських доларів. Австралія надала пакет вартістю 250 мільйонів австралійських доларів. Нідерланди виділили 300 мільйонів євро на боєприпаси для F-16. Литва надала антидронові системи та патрони калібру 5.56x45. Велика Британія планує виділяти 3 мільярди фунтів стерлінгів щорічно на військову підтримку України до 2030/31 років. Нова Зеландія оголосила про новий пакет вартістю 6 мільйонів новозеландських доларів.

Крім того, Німеччина передала новий пакет військової допомоги, який включає систему ППО Patriot, артилерійські снаряди та інше обладнання.

Також міністр повідомив про міжнародні зусилля групи International Fund for Ukraine (IFU), яка заявила про розміщення нового контракту на закупівлю артилерійських боєприпасів вартістю 300 мільйонів фунтів стерлінгів.

Умєров висловив подяку міжнародним партнерам за підтримку та солідарність, наголосивши, що разом вони зміцнюють обороноздатність України та наближають перемогу над російським агресором.

Читайте також