Уряд Німеччини відповів, чи буде повертати в Україну чоловіків призовного віку

Міністр юстиції та захисту прав споживачів Німеччини Марко Бушман заявив, що, хоча федеральний уряд продовжує підтримувати Україну в обороні, він не може змусити українських чоловіків, які знаходяться у Німеччині, повернутися додому та служити в армії. Він визнаває законність заклику українського уряду залучити українських чоловіків, що перебувають за кордоном, до військової служби, але наголошує, що Німеччина не може нікого примусити служити за кордоном.

Міністр також висловив скептицизм щодо можливості відновити обов'язкову військову службу для німецьких громадян. За його словами, з точки зору конституції виникають проблеми з рівністю, оскільки неможливо припустити, що всі годні до військової служби чоловіки будуть призвані в цьому році. Крім того, він вважає, що обов'язкова військова служба може негативно вплинути на ринок праці, оскільки вона витягне сотні тисяч молодих людей з фахового ринку, що може призвести до дефіциту робочої сили та загального сповільнення економіки.

Раніше Марко Бушман заявив, що якщо Україна хоче призвати в армію чоловіків, які залишили країну та живуть у Німеччині, це не матиме практичних наслідків для них. Очільник Міноборони України Рустем Умєров також оголосив про свій намір призвати на службу до ЗСУ чоловіків призивного віку, які виїхали до Німеччини та інших країн.