В Естонії зросла зайнятість українців із тимчасовим захистом: що тепер із допомогою

Зайнятість українців у Естонії зросла
Зайнятість українців у Естонії зросла

Українські працівники з тимчасовим захистом знайшли роботу в Естонії

Кількість працюючих українців з тимчасовим захистом у Естонії зросла на 60% за останній рік. Цю інформацію передає "Хвиля", посилаючись на ERR.

Українці, які були змушені покинути свою батьківщину через війну в Україні, мають можливість отримати тимчасовий захист в ЄС. Естонія, разом з іншими країнами Європейського Союзу, надала притулок таким біженцям. Проте, отримати статус біженця - це лише початок нового життя, в тому числі й можливість знайти роботу.

Згідно з офіційними даними, в Естонії проживає близько 33 400 українців з тимчасовим захистом, з яких близько 20 000 осіб - працездатного віку.

У першому кварталі 2024 року 57% українців знайшли роботу у Естонії, що на 10% більше, ніж рік тому. Більшість з них займаються низькокваліфікованою працею (39%) або працюють у сфері послуг і торгівлі (16,8%).

Заробітна плата українців у першому кварталі становила 1424 євро, в той час як для місцевих жителів ця сума складає 1933 євро.

Незважаючи на це, приблизно 3100 українців не мають роботи і становлять 6,5% усіх безробітних в Естонії.

У першому кварталі 2024 року на підтримку українських громадян влада виділила 7 мільйонів євро. Загалом, за півроку було витрачено 9 мільйонів євро на допомогу українцям.

Представники Департаменту соціального страхування (SKA) відзначають зменшення кількості українців, які отримують допомогу від місцевої влади.

Нагадаємо, що Європейський Союз суворішими правилами регламентує вакцинацію українських біженців.

Читайте також