В Єврокомісії схвалили план реформ України для отримання €50 млрд

Європейська комісія підтримала план реформи уряду України Ukraine Plan, що передбачає отримання 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги протягом 2024-2027 років.

Єврокомісія підтримала пропозицію Євроради щодо рішення, яке оцінює План щодо України та інвестиційну стратегію на наступні чотири роки. Це відкриває можливість для регулярної та передбачуваної підтримки України від ЄС на суму до 50 мільярдів євро.

План допоможе фінансувати державні інституції, зарплати та пенсії, надання основних послуг, відновлення та реконструкцію країни, яка захищається від агресії Росії.

"Анонсовані транші будуть надані за виконання узгоджених реформ та інвестицій. Серед умов на 2024 рік - затвердження Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, ухвалення енергетичної стратегії та кліматичного плану, призначення нового голови НАЗК, збільшення штату САП, боротьба з корупцією, реформування ринку електроенергії тощо."

Поверх фінансової підтримки Україна повинна підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми.

План реформи для Ukraine Facility

18 березня Кабмін ухвалив план реформи для Ukraine Facility, який визначає 69 реформ і 10 інвестицій, що розділені на 146 якісних і кількісних показників. Реформи включають галузі енергетики, сільського господарства, транспорту, зеленого і цифрового перехіду, людського капіталу, державних підприємств, бізнес-середовища, державних фінансів та децентралізацію. Інвестиції охоплюють галузі людського капіталу, енергетики, транспорту, агропродовольчої промисловості, бізнес-середовища та регіональної політики.

Джерело: Букви