В ISW зафіксували масштабні інформаційні кампанії РФ проти України

Агресивна пропаганда Кремля проти України
Агресивна пропаганда Кремля проти України

В Інституті вивчення війни стверджують, що Кремль активно використовує соціальні мережі для проведення масштабних інформаційних кампаній проти України та Заходу, з метою захисту своїх інтересів.

У звіті йдеться про витік документів, які розкривають обсяги і масштаби російських інформаційних операцій у соцмережах.

Компанія Meta, що володіє Facebook, Instagram і WhatsApp, 17 вересня заборонила російське державне ЗМІ Russia Today (RT) та інші пов'язані з ним організації через їхню діяльність, пов'язану з іноземним втручанням.

Також, 13 вересня Держдепартамент США ввів санкції проти осіб, що пов'язані з RT, звинувативши їх у здійсненні інформаційних операцій, впливу на суспільство і військових закупівлях на користь Кремля, спрямованих проти держав Європи, Африки, Північної і Південної Америки.

За даними дослідження журналістів проекту "Схеми" Радіо Свобода, раніше німецькі та естонські ЗМІ отримали тисячі документів, що розкривають роботу російської компанії "Агентство соціального проектування" (SDA), що було визнано частиною загальних операцій Кремля з розповсюдження зловмисного впливу "Двійник".

Ця компанія, за даними "Схем", поширювала фальшиві офіційні документи, серед яких були накази від Міноборони і Головнокомандуючого ЗСУ Олександра Сирського, які використовувалися для "дискредитації військово-політичного керівництва України та деморалізації Збройних Сил України".

Крім цього, SDA створювало підроблені документи від європейських урядових установ, фальшиві новини від європейських ЗМІ, а також антиукраїнські меми, що активно поширювались у соцмережах.

За оцінками ISW, Росія продовжує активно використовувати соцмережі для проведення інформаційних операцій з метою втручання у вибори і дестабілізацію ситуації, а також ухилення від санкцій.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також