В ISW з'ясували, чого Путін хоче домогтися парадом у Москві

Парадом 9 травня Російська Федерація спробує продемонструвати свій вплив на Центральну Азію.

Російський диктатор Володимир Путін намагається використати парад у Москві, щоб продемонструвати подальший вплив РФ, свідчить свіжий звіт Інституту вивчення війни (ISW).

"Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Джапаров, президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв і президент Таджикистану Емомалі Рахмон будуть присутні на параді до Дня перемоги. Пізнє оголошення про участь лідерів країн Центральної Азії, ймовірно, свідчить про їхню стриманість щодо прямої та публічної підтримки війни, попри зусилля Кремля, спрямовані на демонстрацію своєї влади", сказано в повідомленні.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко та президент Вірменії Нікол Пашинян також прилетіли до Москви.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У ніч проти 8 травня російські війська завдали чергового масштабного удару по Україні. Аналітики вказують на те, що українські сили, можливо, готуються до проведення контрнаступальних операцій у травні або червні.

"Окуповане Росією Придністров'я звернулося до Кремля з проханням збільшити миротворчий контингент у регіоні, що, ймовірно, підтримає зусилля РФ із дестабілізації Молдови", зазначають в ISW.

Водночас, на думку експертів, Росія, як і раніше, навряд чи розгорне додаткові сили в Придністров'ї, враховуючи її постійну потребу у військах в Україні.

Російська влада використовує "удар" безпілотників по Кремлю, щоб скасувати паради на честь 9 травня. Зокрема, паради вже скасовані у 21 місті Росії та окупованому Криму або без офіційного обґрунтування, або з посиланням на міркування безпеки.