В Україні – дефіцит деревини – ЗМІ

За інформацією порталу "Обозреватель", в Україні є недостача деревини. Наразі деревину продають на аукціонах, де переможцем стає той, хто заплатить найбільшу суму грошей. Здається все логічним, проте насправді, якщо пропозиція деревини значно менша від потреби переробок, то ціна на неї буде завищеною. Це спричиняє штучний дефіцит деревини, а загальний обсяг продажів значно зменшується, адже деякі об'єми залишаються не проданими. Такий підхід дає змогу "Лісам України" заперечувати виникнення дефіциту деревини.

В даній статті зазначається, що ДП "Ліси України" планує зібрати 12,7 мільйонів кубометрів деревини всіх сортиментів цього року. Навіть до війни у держлісгоспах збирали від 15 до 17 мільйонів кубометрів лісу, тобто більше, ніж зараз після проведення реформ. Навіть тоді виникнула недостача деревини, яка стримувала розвиток деревообробної галузі.

В той час існуючі потужності були недозавантажені. На сьогоднішній день кількість переробних потужностей в Україні не скоротилася. Проте, видобуток деревини ще більше зменшився, і багато підприємств стоять або працюють зі зниженою активністю.

Отже, замість розвитку ефективної індустрії деревообробки маємо зменшення навіть існуючої переробки. Красива та перспективна ідея зіткнулася з проблемами на етапі реалізації, як це часто буває.