В Україні готують кілька варіантів забезпечення переселенців житлом

Переселенці знайдуть нову домівку
Переселенці знайдуть нову домівку

В Україні розробляється план щодо вирішення житлової проблеми для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), яких налічується понад 4 мільйони. Основною метою цього плану є забезпечення житлом кожного переселенця.

В рамках цього плану передбачено чотири механізми. Перший - програма "єОселя" буде доступнішою для переселенців. Наприклад, першому внеску буде знижено з 20% до 15%, процентна ставка зменшиться до 3%, а обмеження на вік житла буде скасовано. Також будуть створені особливі умови для сімей з дітьми.

Другий механізм - оренда з правом викупу. Це новий інструмент, який дозволить ВПО поступово стати власниками житла. Така оренда передбачає, що нерухомість буде належати громаді, а орендна плата буде залежати від фінансових можливостей орендарів.

Третій механізм - соціальна оренда, популярна в країнах ЄС. Це оренда житла за нижчими за ринкові цінами, де орендодавцями виступають громади. Кошти від здачі цього житла будуть спрямовуватися до місцевих бюджетів для подальшого розвитку житлового фонду.

Останній механізм - додаткові субсидії на оренду житла для ВПО. Зокрема, розрахунок субсидії буде залежати від кількості членів сім'ї, регіональних коефіцієнтів вартості оренди та укладання офіційного договору оренди.

Реалізація цих механізмів буде важливим кроком у вирішенні житлової проблеми для ВПО, а також сприятиме відновленню економіки України і підтримці постраждалих від воєнних дій громадян.

Читайте також