В Україні зараз циркулюють 29 субваріантів штаму COVID-19 "Омікрон", - МОЗ

На території України зараз циркулюють 29 субваріантів штаму COVID-19 "Омікрон".

Про це повідомлено у Міністерстві охорони здоров'я.

Згідно з даними, саме цей штам став основним на початку 2022 року, вистіснивши інші штами COVID, такі як "Дельта" і "Альфа", які були поширені під час попереднього епідсезону.

Виявлення субваріантів було можливим завдяки проведенню генетичного аналізу вірусу у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров'я. Цей метод дозволяє розшифрувати геном вірусу та відшукати мутації, що відбуваються в ньому.

Заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін пояснив, що глобальна тенденція COVID-19 полягає в тому, що вірус стає сезонним, подібним до грипу.

"Кожного року люди зіштовхуватимуться з коронавірусом, який продовжуватиме мутувати. Наразі відомо, що мутації COVID-19 не роблять його агресивнішим для організму.

Зараз COVID-19 частіше виявляється у вигляді гострої респіраторної вірусної інфекції і ухиляється від імунної відповіді, тобто швидше вразить ослаблений імунітет. Тому навіть люди, які були вакциновані, можуть захворіти. Проте вакцини допомагають знизити ризики ускладнень під час хвороби", - сказав Кузін.

До того ж, він закликав людей, які не закінчили вакцинацію проти COVID-19, а також осіб з високим ризиком важкого перебігу хвороби, зокрема людей старше 60 років та з хронічними захворюваннями, звернутися до сімейного лікаря та зробити щеплення.

Міністерство охорони здоров'я заявило, що штам "Омікрон" переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба і не спричиняє важкої кисневої залежності. Однак, він залишається небезпечним для груп ризику, таких як люди з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, а також для осіб старше 60 років. На цих осіб рекомендується вакцинація.