В Україні зростуть дитячі виплати: оприлюднено нові суми

У 2024 році заплановане підвищення прожиткового мінімуму, що впливатиме на соціальні виплати для дітей. Про це розповіла заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Вона зазначила, що витрати на виплату державної соціальної допомоги покриватимуться за рахунок державного бюджету. Наразі прожитковий мінімум для дітей до 6 років складає 2 272 грн, а для дітей від 6 до 18 років - 2 833 грн.

У законопроекті "Про державний бюджет України на 2024 рік" передбачається підвищення прожиткового мінімуму лише на наступний рік. Нові розміри складатимуть 2 563 грн для дітей до 6 років та 3 196 грн для дітей від 6 до 18 років.

За повідомленням, підвищення прожиткового мінімуму сприятиме соціальній підтримці сімей з дітьми та забезпечить збільшення розміру державної соціальної допомоги в 2024 році, який залежить від розміру прожиткового мінімуму.

Наразі розмір допомоги у разі народження (усиновлення) дитини встановлено законом № 2811 і складає 41 280 грн, незалежно від кількості дітей у сім'ї. Ця сума виплачується одноразово в розмірі 10 320 грн, а решта суми - протягом наступних 36 місяців по 860 грн.

На наступний рік збільшення виплати за народження дитини не передбачено, оскільки розмір цієї допомоги встановлюється законом і не залежить від прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) разом з Бюро USAID BHA з гуманітарної допомоги створили програму з виплат одноразової фінансової допомоги для українських жінок, які мають намір або щойно стали мамами. Ці виплати мають забезпечувати молодим мамам та їх дітям предметами першої необхідності.