Від 1500 до 8000 гривень: які виплати з безробіття можуть отримати українці у 2024 році

Українцям розповіли про допомогу з безробіття в 2024 році

Згідно зі статтею Економічної правди, у 2022 році військова агресія Росії проти України спричинила серйозні соціально-економічні проблеми в країні. Багато громадян залишили свої будинки і втратили роботу. Вони мають право на допомогу по безробіттю, яка залежить від кількох факторів.

Багато хто з них залишився без роботи. Зазначимо, що у такому разі вони мають право на допомогу по безробіттю, розмір якого залежить від страхового стажу, причини звільнення та розміру заробітної плати, яку людина отримувала на останньому місці роботи.

З 1 квітня 2024 року виплати по безробіттю не можуть перевищувати мінімальну зарплату, що на сьогодні складає 8 000 гривень. До цього моменту обмеження становили чотириразовий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (9080 гривень у 2021 році).

Мінімальний розмір допомоги з безробіття становить 1500 гривень, а для внутрішньо переміщених осіб - 2500 гривень. У випадку, якщо страховий стаж тривав менше ніж 7 місяців до отримання статусу безробітного, допомога складатиме лише 1500 гривень.

Також молоді, яка шукає першу роботу після навчання або звільнення від строкової служби, а також людям, звільненим через дисциплінарні, адміністративні або кримінальні справи, надається мінімальна допомога.

Для осіб, які працювали, розмір допомоги розраховується відсотками від середньої заробітної плати за останні шість місяців:

  • Страховий стаж до 2 років: 50% від виплат
  • Страховий стаж від 2 до 6 років: 55%
  • Страховий стаж від 6 до 12 років: 60%
  • Страховий стаж понад 18 років: 70%

Незалежно від умов, допомога з безробіття не може перевищувати 8 000 гривень.

"Виплата зазначених вище сум може тривати до 90 календарних днів (для осіб передпенсійного віку 58-59 років – 360 днів). Якщо ж людина отримує допомогу від держави понад 90 календарних днів, то згодом її розмір зменшуватиметься," - повідомляють.

Якщо ви не знайдете роботу протягом 360 днів, виплати припиняться.

Також варто зазначити, що українцям видано тисячі ваучерів на навчання.