Війна в Україні переросте в партизанську, якщо допомога зменшиться – Зеленський у Конгресі США

Президент України Володимир Зеленський заявив під час зустрічі з американськими сенаторами, що війна в Україні стане набагато жорстокішою та переросте в партизанську без додаткової допомоги США. За даними The Washington Post, відвідування Зеленського отримало холодний прийом, оскільки деякі республіканці виступають проти подальших видатків на допомогу Україні, особливо в Палаті представників.

Сенатор Рон Джонсон відзначив, що Зеленський використав термін "партизанська війна", натякаючи на криваву та нетрадиційну тактику, яку застосовують повстанці проти окупаційних сил США в Афганістані та Іраку. Він також висловив думку, що конфлікт може еволюціонувати у такий спосіб, якщо Україна втратить підтримку США. За словами Джонсона, це буде "програшною пропозицією для всіх".

Деякі сенатори з обох політичних партій заявили, що промова Зеленського, незалежно від її пристрасності, не вплине на розгляд прикордонної політики США перед різдвяними святами. Наразі Конгрес виділив понад $111 млрд на підтримку України, проте Байден не отримав згоду на додаткові $61 млрд на наступний рік. Ці кошти є частиною більшого пакету з пріоритетними витратами, який також передбачає безпекову допомогу Ізраїлю та Тайваню, а також рішення довгострокових проблем на кордоні США та Мексики.

Сенатор Шеррод Браун вважає, що без підтримки США Україна швидше за все буде "заполонена" російськими силами, що може стати питанням для НАТО. За його словами, Альянс серйозно занепокоєний тим, що падіння Києва може послужити початком агресії з боку Росії проти інших колишніх радянських держав, що призведе до світової війни і неодмінно залучить Сполучені Штати.

Лідер більшості в Сенаті Чарльз Шумер заключив, що з більшою допомогою США Зеленський зможе перемогти у цій війні. Слід відзначити, що зустріч Зеленського з американськими сенаторами відбулася 12 грудня і її вважають дуже впливовою. Глава держави показав, що Україні потрібна військова допомога.