Виконувач обов’язків голови Конституційного суду отримав штраф

Виконувач обов’язків голови Конституційного суду Сергій Головатий отримав штраф у розмірі 1,7 тис. грн за невиконання законних вимог Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Про це повідомляє "Главком" з посиланням на постанову Голосіївського районного суду Києва від 2 січня.

Невиконання вимог НАЗК

У вересні 2023 року НАЗК направило запит до Конституційного суду щодо моніторингу можливого конфлікту інтересів. Зокрема, цікавили відомості про засідання Конституційного суду від 25 липня 2023 року, на якому розглядалося звернення 49 народних депутатів про відповідність Конституції Угоди між Україною та Росією щодо перебування Чорноморського флоту РФ. В цих засіданнях прийняв участь Сергій Головатий, який є суддею-доповідачем у цій справі.

Керівник секретаріату Конституційного суду Віктор Бесчастний надав частину інформації на запит НАЗК. Проте відмовився надавати стенограму та протокол судового засідання, прізвища суддів, результати голосування та інформацію про головування і участь у обговоренні питання.

Відмова від надання інформації

У жовтні НАЗК винесло припис виконувачу обов’язків голови Конституційного суду Сергію Головатому. Проте він так і не надав запитувану інформацію у повному обсязі.

Судове рішення

У суді адвокат Головатого Олександр Позняк стверджував, що справу треба закрити "у зв’язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення". Його думка полягає в тому, що НАЗК порушило принцип незалежності Конституційного суду і незалежності суддів.

Суд встановив, що Головатий не виконав припис НАЗК та вчинив адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією. Крім штрафу у розмірі 1,7 тис. грн, з судді було стягнуто 605,6 грн судового збору.

Апеляція та особа-викривач

Адвокат Головатого повідомив, що його клієнт готує апеляцію, яку подадуть до Київського апеляційного суду наступного тижня.

Також Позняк розповів, що за особою-викривачем, яка звернулася до НАЗК, стоїть колишній заступник міністра юстиції часів Януковича Володимир Богатир. Він перебуває у розшуку за підозрою у поваленні конституційного ладу або захопленні державної влади та переховується за кордоном. У листі до Офісу президента, він вимагав звільнити Головатого з посади судді Конституційного суду. Захисник Головатого стверджує, що ніхто з колег не поставив під сумнів його участь в справі "харківських угод".

Загалом, адвокати вважають, що дії НАЗК є прямою інтервенцією законодавчої влади в роботу Конституційного суду та порушують принцип незалежності суддів.