Влада обмежила використання Telegram

Зображення телеграму заборонено використовувати у Владі
Зображення телеграму заборонено використовувати у Владі

На засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки було прийнято рішення про обмеження використання месенджера Telegram в Україні. Обмеження стосуються органів державної влади, військових підрозділів і об’єктів критичної інфраструктури.

Під час засідання було обговорено загрози національній безпеці, пов'язані з використанням Telegram, особливо від РФ. Начальник Головного управління розвідки Міноборони України наголосив на наявності доступу російських спецслужб до особистих повідомлень користувачів Telegram, включаючи видалені повідомлення та їх персональні дані.

Представники СБУ та Генштабу ЗСУ зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, а також для встановлення геолокації користувачів і корегування ракетних ударів.

У зв’язку з цим було прийнято рішення заборонити використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств-операторів критичної інфраструктури. Виняток складатимуть лише особи, для яких використання даного месенджера є частиною службових обов'язків.

Для запобігання загрозам, пов'язаним з Telegram, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики планує допрацювати законопроєкт про регулювання цього месенджера. Проєкт закону має бути зареєстровано до кінця вересня, а для цього буде створено робочу групу та залучено Міністерство цифрової трансформації.

Читайте також