Вовняні шкарпетки — особливості вибору та догляду

Вовняні шкарпетки в візерунком мохер
Вовняні шкарпетки в візерунком мохер

Вовна — популярний й натуральний матеріал для виготовлення теплого одягу та аксесуарів. Полюбилась вона споживачам своєю доступністю, універсальністю у використанні та особливістю ефективного зігрівання навіть у люті морози.  Технологія виготовлення сьогодні є гуманною щодо тварин, дозволяючи зістригати шерсть із мінімальним травматизмом та дискомфортом (що є актуальним для зоозахисників).

 

Але як обрати та доглядати за вовняними шкарпетками? Господарі та господині знають, що неправильна температура при пранні може негативно вплинути на якість натуральних матеріалів. При купівлі жіночих шерстяних шкарпеток, як на цій сторінці, необхідно враховувати сезонність та склад. Найтеплішим матеріалом вважається для зими наразі верблюжа вовна, іноді до пряжі додаються поліамід, меринос, шовк, штучні домішки.

 

Переваги овечої шерсті:

  • Підтримка температури — матеріал добре зберігає людське тепло навіть при сильних заморозках;
  • відсутність пір'яних кліщів;
  • підходить для алергіків;
  • має лікувальні властивості при захворюванні на остеохондроз, ревматизм;
  • гарно вбирає вологу та піт. 

 

Найкориснішим варіантом для профілактики захворювань вважаються шкарпетки із натуральних матеріалів, без домішок. Але спрощене прання буде при наявності у складі синтетичних домішок. Важливо пам’ятати, що після дії вологи вироби із вовни мають властивість зменшуватись на один розмір. Оптимальною температурою для прання стане 30 градусів за Цельсієм. Гаряча вода може деформувати структуру нитки та унеможливити використання шкарпеток. 

 

Бажано замочувати вироби в спеціальних гелях та порошках для вовни. На відмінну від мила, професійні засоби забезпечуються зберігання кольору та властивостей натуральних тканин. Спочатку необхідно прати шкарпетки з лицьового боку, далі — з виворотного. Віджимати вовняний виріб не потрібно, достатнього розвісити для самостійного просушування. Достатньо буде розкласти на рушнику для вбирання зайвої вологи. 

 

Якщо при використанні вовняних шкарпеток з'явились дірочки — викидати їх не потрібно. Для більш тривалої експлуатації достатньо буде їх “заштопати”. Підійде для ремонту пряжа в тон виробу, циганська голка та ножиці. Зашиваються дірки зліва до крайнього правого кутка. Необхідно слідкувати за рухом нитки та зберігати при ремонті її природній “рух”. Кількість рядів буде залежати безпосередньо від діаметра отвору. Всі нерівності за зайві нитки можна обрізати ножицями або канцелярським ножем.

Читайте також

Мороженое с чипсами: как приготовить
вчора, 13:06 111 переглянули
Мороженое с чипсами: как приготовить