Вплив Росії у Східній Європі погіршив ситуацію з епідемією ВІЛ

Вплив Росії на ситуацію з ВІЛ в Східній Європі
Вплив Росії на ситуацію з ВІЛ в Східній Європі

Зростаючий вплив Росії загострює проблему ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії

Кількість нових діагнозів ВІЛ зросла на 20% з 2010 року, а смертність від СНІДу збільшилася на 34%, що є найшвидшими темпами зростання у світі. Такі попередження надали лідери у галузі охорони здоров'я під час брифінгу 25-ї міжнародної конференції зі СНІДу.

Згідно з повідомленнями The Guardian, російська пропаганда уповільнює зусилля, спрямовані на лікування та профілактику інфекції, зокрема серед наркозалежних та ЛГБТК+ спільноти, за допомогою послуг замісної терапії опіоїдами.

Також, закони про "іноземних агентів" в деяких країнах регіону, натхненні Росією, ставлять обтяжливі вимоги до благодійних організацій, що отримують фінансування з-за кордону, що призводить до закриття деяких з них.

Спеціальний радник Європейського бюро ВООЗ Мішель Казачкін зазначив: "Російський вплив у сусідніх країнах очевидний і зростає".

Мішель Казачкін також заявив про шкідливий вплив російської пропаганди, яка призводить до криміналізації секспраці, зберігання і вживання наркотиків та одностатевих стосунків, що ускладнює доступ людей до охорони здоров'я. Він привів приклад закриття слабкої програми терапії опіоїдними агоністами в Казахстані під дією російського впливу.

За словами колишнього члена парламенту Киргизстану Наталії Нікітенко, багато країн Центральної Азії стикаються з проблемою трудової міграції у Росію. Однак, ВІЛ-позитивні або наркозалежні люди не хочуть проходити лікування через ризик депортації.

На щастя, в Україні національна програма з протидії ВІЛ відновила свою роботу після російського вторгнення, і кількість людей, які отримують терапію, знову збільшується.

Джерело: Укрінформ

Читайте також