З 1 червня хочуть підвищити тариф на електроенергію

Уже з 1 червня ціна на електроенергію може становити 2,68 грн/кВт-год.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), офіційно запропонувала уряду підвищити тариф, йдеться в листі регулятора до Міненерго, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це буде перший етап коригування цін", зазначив у листі в.о. голови регулятора Руслан Кайдаш.

Зараз в Україні діє подвійний тариф на електроенергію: 1,44 грн/кВт-год у разі споживання до 250 кВт на місяць і 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг у разі споживання понад 250 кВт на місяць.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Якщо тарифи підвищать на запропонованих НКРЕКП умовах, то диверсифікацію за обсягами споживання приберуть.

"Підвищення тарифів покращить фінансовий стан Енергоатому та Укргідроенерго, чиїм коштом держава в основному компенсує дешеву електроенергію для населення. Єдиним дієвим способом стабілізації цього механізму залишається поступове приведення цін до ринкового рівня. Зараз він становить близько 5,5 грн за кВт-год", зазначає регулятор.

У разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них Україна зможе задовольняти максимум на 30 днів.

Про критично малий запас пального повідомило Міністерство енергетики. У відомстві пропонують збільшити запас нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту.

Такі заходи передбачає законопроєкт, який визначає основні правові, організаційні та фінансово-економічні засади створення і функціонування в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Документ зараз обговорюють у парламенті.