За пів години у морі затонула більшість пасажирів естонського порому

28 вересня 1994 року всього за півгодини в Балтійському морі затонув пором "Естонія". Жертвами інциденту стали 852 людини. Це найбільша в Європі корабельна трагедія в мирний час.

Причина катастрофи за офіційними даними сильний шторм та прорахунки конструкторів при побудові судна.

Пором судноплавної компанії Estline був побудований в 19791980 роках у Німеччині на судноверфі Meyer Werft. Пором "Естонія" вийшов з порту Таллінна близько шостої вечора 27 вересня при складних погодних умовах - сильному вітрі і хвилюванні Балтійського моря. На борту корабля перебували 989 осіб, з яких трохи менше 200 були членами екіпажу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

28 вересня 1994 року о 1:15 вода накрила пором. Він дав сильний крен не менше 15° на правий борт. Ситуація розвивалася стрімко і вже через 15 хвилин пором фактично лежав на борту. Крен становив 90°. З моменту початку аварії час на те, щоб вибратися на верхню палубу, був лише у тих, хто перебував близько до виходів. Переважна більшість загиблих - пасажири і члени екіпажу, які перебували на нижніх палубах. Ситуація ускладнювалася погодними умовами: штормовий вітер не дозволяв багатьом пасажирам скористатися рятувальними плотами. Пором "Естонія" пішов на дно і затонув на глибині 70 м 28 вересня приблизно о 1:50. Через 20 хвилин після аварії до місця катастрофи стали підходити судна, які отримали сигнал біди, поданий одразу після початку надзвичайної ситуації. Вертольоти прибули через 2 год. Однак більшість спущених на воду рятувальних плотів виявилися порожніми. Багато піднятих з води людей незабаром померли від переохолодження.

Усього вижили 137 осіб, підняли 95 тіл. Інших офіційно вважають зниклими безвісти.