Жаби прикидаються мертвими, щоб не займатись сексом

Жаби мертві у воді
Жаби мертві у воді

Вчені з Музею природної історії Берліна провели дослідження, в результаті якого виявили, що самки жаб використовують тактику втечі для уникнення небажаних сексуальних контактів з самцями. Раніше вчені вважали, що жаби не вміють відбивати увагу самців, але це дослідження спростувало цю теорію.

Дослідження проводилося на звичайних жабах, які були поміщені до коробки разом із самцем та двома самками. З 54 самок, 33% зіграли смерть. Це стратегія виживання, яка допомагає уникнути нападу хижаків. Така поведінка спостерігалася у поєднанні з обертанням тіла та вокалізацією.

Вчені зазначили, що менші жаби використовують усі три маневри ухилення – тонічну нерухомість, обертання тіла та вокалізацію. Це може бути пов'язано зі стресом або вищою ефективністю у втечі. Кінцевим результатом дослідження стало те, що 25 самок змогли успішно уникнути спарювання.

Вчені також зазначили, що повороти тіла можуть свідчити про перевірку сили партнера і запобігти "шлюбному клубку", коли кілька самців прикріплюються до однієї самки. Для подальших досліджень рекомендовано збільшити обсяг вибірки та представити більше самців кожній парі самок.

Окрім жаб, науковцям вдалося зафіксувати спарювання смугастих котячих акул. Самець кусає самку за спину і плавники, щоб утримати її, а потім використовує свої спеціальні кламери від плавця для запліднення.

Читайте також