Заборона Московської церкви. Які зміни депутати готують до законопроєкту перед другим читанням

Депутати пропонують посилити законопроєкт про заборону діяльності Московської церкви:

У Верховній Раді є кілька законопроєктів, що передбачають заборону Московської церкви в Україні. Один із них вже входить до другого читання, але є інші ініціативи. Представники різних фракцій пропонують спростити процес зміни підлеглості релігійних організацій та швидше введення заборони на діяльність церкви.

Пропозиції депутатів:

  • Законопроєкт №8371, запроваджений урядом, потрібно посилити перед другим читанням.
  • Законопроєкт №8221 авторства нардепа Княжицького пропонує миттєву заборону діяльності неблагонадійної церкви.
  • Законопроєкт №8262 голови комітету Потураєва спрощує зміну підлеглості релігійних організацій.
  • Законопроєкт №10126 стосується обмеження свободи релігійних організацій на підставі фактів військових злочинів часів війни.

Депутат Княжицький наполягає на тому, щоб урядовий законопроєкт включив норми його ініціативи. Але в цьому випадку є ризик злякати депутатів, які вже підтримали законопроєкт в першому читанні.

Пропозиції Княжицького:

В законопроєкті йдеться про заборону діяльності російської церкви. Княжицький закликає врахувати досвід інших країн, де головний православний ієрарх має право надавати згоду на діяльність інших церкв. Законопроєкт також передбачає відстрочку на 30 днів для розриву стосунків церков з Москвою та простіший механізм для заборони залежних церков, які не записали свою афілійованість у статуті.