Заборона на удари ЗСУ західною зброєю по Росії розділила США та ЄС - WP

Заборона на удари ЗСУ західною зброєю
Заборона на удари ЗСУ західною зброєю

Відмова США в дозволі ударів углиб Росії ракетами поглибила розбрат між союзниками. Споживаючи американські ракети для атак на військові цілі в РФ є обговорення в адміністрації Байдена та Конгресі, і викликати здивування серед Європейських партнерів США, багато з яких публічно висловили підтримку таких ударів.

Президент України Володимир Зеленський хотів би мати можливість використовувати ракети для ударів по РФ, але отримання цього дозволу ще не відбулося, за інформацією двох анонімних чиновників. ЗМІ повідомляють, що Зеленський висловить цей запит на зустрічі з Байденом у Вашингтоні.

Серед важливих аспектів плану Зеленського є можливість атакувати аеродроми на території РФ за допомогою ракет. Україна потребує координат від американських військових баз в Європі для точних ударів західною зброєю. Та США іноді відмовляються надавати ці координати, і російські цілі, вибрані Києвом, можуть залишитися невразливими.

"Зброя часто використовується проти менш важливих цілей", - заявив один із чиновників.

Американські офіційні особи стверджують, що обмежені запаси ракет ATACMS в Україні не дадуть значного впливу на поле бою та призведуть до вичерпання запасів ракет за лічені тижні або навіть дні. Експерти з Білого дому і Пентагону вважають, що українські лідери не надали достатньо переконливих аргументів для зняття заборони на удари. Крім того, вони побоюються ризику ескалації конфлікту.

Джерело: УНІАН

Читайте також