Західні компанії відмовляються закривати бізнес у Росії - FT

Західні компанії відмовляються закривати бізнес у Росії - FT

Певні західні компанії залишилися в Росії, незважаючи на раніше заявлені плани про відхід після вторгнення в Україну. Причиною такого рішення є зростання бюрократичних перешкод і відновлення споживчої активності.

Про це повідомляє газета Financial Times.

"Багато європейських компаній опинилися між молотом і ковадлом, – зазначив один з керівників, який співпрацює з західними компаніями в РФ. – Вони заявили, що підуть. Але їм дали вибір покупців, який був для них неприйнятним".

Інший керівник, який також співпрацює з західними компаніями в Росії, зауважує, що настрої значно змінилися.

За його словами, якщо компанії, які залишили країну в перші тижні після повномасштабного вторгнення, робили це з моральних причин, то "нинішня Хвиля – це скоріш питання про те, чи дійсно вам потрібно йти? Чи ви хочете йти? Деякі з цих компаній вклали багато зусиль і ресурсів у будівництво заводів за останні 30 років. Вони не збираються продавати їх з 90% знижкою".

Росія спрощує вихід іноземних компаній, вводячи обов'язкову 50% знижку на активи з "недружніх" країн, які продаються російським покупцям, і податок на виїзд не менше 15%.

Також стало складніше знайти місцевих покупців, прийнятних як для продавця, так і для Москви, і які не підпадають під західні санкції, зазначає британське видання.

З середи більш ніж 2000 компаній, які заявили, що залишаться в Росії, Mondelez, Unilever, Nestlé та Philip Morris зі споживчих груп більш відкриті щодо своїх планів.

Деякі з них вже не вважають себе зобов'язаними залишатися в Росії. Наприклад, компанія Avon розпочала процес продажу свого російського бізнесу, отримала пропозиції, але вирішила їх не приймати.

"Протягом понад 135 років Avon підтримує жінок, де б вони не знаходилися, незалежно від їх етнічної приналежності, національності, віку чи релігії", – заявили в компанії.

Головний виконавчий директор Mondelez нещодавно заявив FT, що інвесторам "морально байдуже", чи вирішать групи залишити країну.

Джерело: Економічна правда

Читайте також: