Залужний категорично проти: деякі ув'язнені бажають захищати Україну

Уповноважений Верховної Ради розповів про обговорення законопроекту про мобілізацію

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів про обговорення законопроекту про мобілізацію. Обговорення відбулися на засіданні комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Дискусії були проведені з представниками парламенту, омбудсманом та керівництвом ЗСУ і Міноборони.

«У мене була можливість в присутності членів профільного комітету дати всі свої зауваження до міністра оборони [Рустема Умєрова], до [головнокомандувача ЗСУ Валерія] Залужного, і до [начальника Генштабу Сергія] Шаптали. Я скажу так: реакція з боку якраз міністерства була абсолютно адекватною і швидкою», – розповів Лубінець.

Лубінець запропонував, щоб в законі прописали всі можливі категорії громадян України, які можуть бути мобілізовані. Він зазначив, що особливо це стосується тих, хто перебуває у виправних колоніях. Саме про це він розповів під час дискусій на засіданні комітету Верховної Ради.

У минулому році представники омбудсмена відвідали близько 50% виправних колоній в Україні. Лубінець розповів, що в багатьох колоніях громадяни, які відбувають покарання, виразили бажання брати участь у захисті держави. Він наголосив, що незважаючи на статус та місцезнаходження громадянина України, вони залишаються громадянами та мають право брати участь в захисті країни.

«Нагадаємо, раніше Лубінець заявив, що, на його думку, в законі про мобілізацію є норми, які суперечать Конституції», – зазначається у тексті.