Замість 8-го березня: у Верховній Раді пропонують запровадити День українки

Народні депутати пропонують встановити 25 лютого Днем української жінки, 9 березня визначити як Шевченків день, а за Днем матері офіційно закріпити другу неділю травня.

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. Ознайомитися з документом можна на сайті парламенту.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю, щоб встановити українські свята. А саме:

25 лютого День української жінки (День українки) День народження Лесі Українки; 9 березня Шевченків день День народження Тараса Шевченка; друга неділя травня День матері.

На думку парламентарів, цей проєкт закону спрямований на визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам'яті в культурному просторі України.

"Зараз українська нація переживає період відродження, звершилася Революція Гідності та ведеться запекла війна з агресором Російською Федерацією. Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що вимагає закріплення і на символічному рівні державного календаря, покінчивши з нав'язаними традиціями минулої спадщини", йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Його автори обурені тим, що досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня Міжнародний жіночий день. На думку нардепів, він "встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок".

Втім, це не єдиний "червоний день календаря", якого хочуть позбутися парламентарі.

"Для уникнення економічних втрат через ще один вихідний слід усунути інші комуністичні рудименти насамперед так званий День праці 1 травня. Який використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху…", додали вони.

Депутати вважають, що у травні також слід позбутись "минулих рудиментів щодо святкування "Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні" 9 травня.

"9 травня використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами "боротьби з нацизмом і фашизмом", Закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам'яті десятків мільйонів загиблих", нагадали автори документа.

Серед них позафракційна народна депутатка Оксана Савчук. Також Наталія Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин з фракції "Голос", Ігор Гузь з групи "За майбутнє" та Ростислав Тістик "Слуга народу".

2023 року українці будуть працювати 260 днів. Таким чином, 105 днів припадає на вихідні та свята. Якщо не буде подовжено воєнний стан, то будуть ще й додаткові вихідні.

Найбільше вихідних в році в Україні традиційно мало випасти на грудень та січень період новорічно-різдвяних свят. Утім, через російську агресію їх скасували.