Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж пішов на угоду зі слідством

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж пішов на угоду зі слідством

Джуліан Ассанж згодився визнати себе винним у злочині, пов'язаному з його роллю в розкраданні секретної інформації в США

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж погодився визнати себе винним у злочині, пов'язаному з його роллю в одному з найбільших розкрадань секретної інформації в історії США. Ця угода дозволить йому уникнути ув'язнення в Сполучених Штатах, повідомляє СNN.

Згідно з умовами угоди, прокурори Міністерства юстиції вимагатимуть лише 62-місячного ув'язнення, що дорівнює часу, який Ассанж відсидів у в'язниці суворого режиму в Лондоні, поки боровся із спробами його екстрадиції до США.

За даними CBS, він має визнати свою провину в середу вранці у федеральному суді Сайпана, який є частиною Північних Маріанських островів. Оголошення вироку має відбутися одразу після подання заяви про визнання провини.

Сайпанський суд було обрано через те, що Ассанж відмовився брати участь у судових процесах в континентальній частині США. Це також географічно неподалік його батьківщини Австралії, куди він, як очікується, поїде після завершення розгляду, відповідно до листа Мін'юсту.

Його адвокат Річард Міллер відмовився від коментарів. Сам Ассанж і його захисники давно заявляли, що справа проти нього є політично мотивованою.

У квітні президент США Джо Байден повідомляв, що розглядає запит Австралії про припинення судового переслідування проти Ассанжа. Разом із тим, представники ФБР і Міністерства юстиції виступали проти будь-якої угоди, яка не передбачала визнання ним провини.

У 2019 році Ассанжу було висунуто 18 пунктів звинувачення за його ймовірну роль у порушенні, що передбачало до 175 років ув'язнення.

Влада США переслідувала Ассанжа за публікацію конфіденційних військових записів, наданих колишньою аналітикинею армійської розвідки Челсі Меннінг у 2010 і 2011 роках.

Представники США стверджували, що Ассанж спонукав Меннінг отримати тисячі сторінок дипломатичних телеграм США про діяльність, пов'язану з війною в Іраку, та інформацію про в'язнів Гуантанамо.

Прокурори заявили, що Ассанж опублікував ці матеріали на своєму сайті WikiLeaks без належного вилучення з них конфіденційної інформації, піддаючи інформаторів та інших серйозному ризику.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: