Заснували найдавнішу українську установу в США

Заснула найдавніша українська установа в Америці
Заснула найдавніша українська установа в Америці

У Пенсильванії у жовтні 1894 року було створено Український Народний Союз, який є найдавнішою українською установою в США. На сьогоднішній день у ньому близько 50 тисяч членів.

Український Народний Союз був заснований рядом місцевих братств у містечку Шамокін, Пенсильванія. Ці братства покинули "Соєднання греко-католицьких руських братств" через їх консервативний підхід. Основна мета новоствореного союзу полягала в підтримці та згуртуванні українців в Америці, а також у полегшенні їхнього життєвого забезпечення. Згодом, Руський Народний Союз змінив свою назву на Український Народний Союз.

До складу УНС входили такі посади: голова, заступники голови, директор з питань Канади, секретар, касир і організатор. Кількість членів союзу залежала від припливу емігрантів до Америки. УНС був ініціатором всіх важливих акцій та подій серед української громади в Америці.

УНС утримує близькі зв'язки з українською православною церквою в США. З 1893 року вони видавали газету "Свобода", найстарішу у світі українськомовну газету, яка виходить безперервно. З 1933 року також почали видавати газету "Юкрейніан Віклі" та дитячий місячник "Веселка".

11 лютого 1894 року у Львові в приміщенні товариства "Руська бесіда" відбулися загальні збори, на яких було започатковано перше українське молодіжне спортивне товариство "Сокіл".

Головною метою цього товариства було виховувати український народ у дусі єдності, сили, витривалості, активності, розуміння спільної праці та дисципліни.

Читайте також