Зеленський пояснив, що стане найболючішою втратою для керівництва РФ

Зеленський: втрата активів буде для Росії найболючішою втратою

Президент Володимир Зеленський заявив, що для російської влади втрата активів буде найболючішою втратою, бо російським елітам і керівництву небайдужі гроші. Зеленський закликав використати заморожені російські активи на підтримку України, яка змусить Росію заплатити за своє зло. Співчування до людських життів у російської влади немає, але велику роль відіграють гроші.

«Російським елітам і керівництву байдуже до людських життів, але понад усе не байдуже до грошей. Втрата активів буде для них найболючішою втратою. Вони відчують справжню силу міжнародної спільноти і побачать, що світ сильніший за терор», – сказав Володимир Зеленський.

За словами Зеленського, використання заморожених російських активів для підтримки України буде справедливою та законною відповіддю на агресію Росії і правильним сигналом для потенційних агресорів у світі. Президент закликав швидко створити відповідну правову базу та сподівається на лідерство «Групи семи» в цьому питанні.

Міністр Кулеба: країни Заходу розпочнуть конфіскацію російських активів

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що країни Заходу, ймовірно, вже в 2024 році почнуть конфіскацію російських активів на користь України. Для цього вони мають створити єдині правила. У питанні конфіскації активів є певні напрацювання у США та Євросоюзі, а Бельгія вже передала податки з прибутку від російських активів на потреби України. Україна активно прискорює роботу партнерів над цією ініціативою вже з 2023 року.

Нагадаємо, що деякі країни Європейського союзу поки не підтримали пропозицію Іспанії використати прибуток від заморожених російських активів для допомоги Україні. За оцінками Іспанії, до 2027 року прибуток від резервів Банку Росії може скласти 17 млрд євро.

У рамках санкцій Євросоюз заморозив російські кошти на суму 3-4 млрд євро, які міг би спрямувати на підтримку України. Проте ЄС ще не ухвалив остаточного рішення щодо механізму конфіскації активів Росії.