Зеленський попросив Південну Корею захистити українське небо

Україна закликала Південну Корею надати їй оборонну військову техніку для відбиття російських атак.

Зокрема президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що Сеул надасть Києву зенітні системи, пише Chosun Ilbo. Під час спілкування з журналістами південнокорейського видання у столиці він зазначив, що країні потрібні системи протиповітряної оборони та раннього попередження.

"Ми усвідомлюємо, що існує низка обмежень щодо підтримки озброєнь. Однак я вважаю, що корейські принципи не повинні застосовуватися до оборонних систем та обладнання для захисту енергосистем. Для відбудови України небесний щит має існувати. Ми щиро сподіваємося, що Корея підтримає нас у цій галузі. Крім того, в Південної Кореї є система раннього попередження, яка попереджає про російські авіаудари", сказав Зеленський.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Водночас президент звернув увагу, що зенітні комплекси це суто оборонна техніка, а не зброя. Він також подякував за обіцянку Південної Кореї передати машини для розмінування та гуманітарну допомогу на загальну суму близько $230 млн.

Південна Корея є великим експортером зброї. Досі в Сеулі відкидали можливість відправки летального озброєння в рамках допомоги Україні попри зростаючий тиск з боку Вашингтона та Європи. Країна посилається на ділові зв'язки з РФ та вплив Москви на КНДР.

20 квітня президент Південної Кореї Юн Сук Йоль уперше назвав умову для передачі зброї Україні. Він заявив, що Південна Корея зможе розширити свою підтримку Києву, вийшовши за рамки гуманітарної та економічної допомоги, "якщо Україна зазнає великомасштабного нападу на мирних громадян".