Зеленський просив Європу допомогти повернути українців призовного віку, але йому відмовили, - Bloomberg

Зеленський просить Європу допомогти українським призовникам
Зеленський просить Європу допомогти українським призовникам

Президент України прохав Європу допомогти з поверненням молодих людей

Президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів європейських країн з проханням допомогти повернути в Україну чоловіків призовного віку, які зараз перебувають за кордоном. Проте йому відмовили. Окремі політики з Польщі та Угорщини заявили, що не планують висилати біженців назад, доки країні загрожує війна.

За даними засобу масової інформації Bloomberg, український президент висловлював своє прохання під час переговорів з союзниками. Проте, це прохання не знайшло розуміння серед європейських політиків.

Зауважено, що таким чином Зеленський намагається підтримати економіку України, яка постраждала від війни, та виступити проти Росії. Стаття наголошує, що країни Центральної та Східної Європи вже відчувають нестачу робочої сили, тому не бажають витрачати українських працівників. Особливо це стосується Польщі та Чехії, де українці складають значну частку робочої сили, зокрема у будівельній та транспортній галузях.

За даними Агентства ООН у справах біженців, наразі понад 6 мільйонів українців перебувають за кордоном у статусі біженців. На тлі загрози російського обстрілу та віялових відключень електроенергії ще 400 тисяч людей можуть залишити країну у 2024 році.

Стаття також наголошує, що українські біженці, які знаходяться в Польщі та Чехії, переважно забезпечують себе самостійною працею. Вони важлива частина робочої сили в цих країнах, а доходи від своєї праці використовують для покриття потреб. Дані Мінпраці України показують, що українці, які працюють в Чехії, сплатили майже вдвічі більше податків у першому кварталі 2024 року.

Таким чином, факт недостатку робочої сили викликає серйозні турботи у Польщі та Чехії, які стараються зберегти українських працівників. Чеські компанії, зокрема в будівельній галузі, залежать від українських робітників, оскільки без їхньої участі вони не можуть функціонувати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що українські призовники, які не з'явилися на призов, можуть втратити деякі права.

Читайте також