Житло, робота та соціальний захист: як змінилось життя біженців у Чехії

Українські біженці в Чехії працюють та самостійно оплачують проживання

За дослідженням компанії PAQ Research, більшість українських біженців в Чехії мають роботу та повністю самостійно оплачують свої витрати на проживання. Але умови праці та доходи залишаються незадовільними. Багато з них працюють на посадах нижче за свою кваліфікацію і називають незнання чеської мови головною перешкодою для знаходження кращої роботи.

Біженці з України в Чехії мають роботу

За даними МВС, майже 80% економічно активних українських біженців у Чехії працюють, більшість з них в Чехії або поєднують роботу тут з віддаленою роботою в Україні. На початку війни ця частка була нижчою. Однак, доходи біженців все ще нижчі за чеську межу бідності.

Біженці стикаються з поганими умовами праці

Приблизно 60% біженців повідомляють про погані умови праці, нестабільну роботу та відсутність правового та соціального захисту на роботі. Багато з них працюють у вихідні та отримують менше зарплати, ніж чехи на таких же посадах. Також велика частина біженців не має права на відпустку та медичну страховку.

Ситуація з отриманням допомоги змінилася

Кількість біженців, які отримують гуманітарну допомогу в Чехії, зменшилася, а кількість тих, хто заробляє на роботі, збільшилася. Проте, майже 60% біженців все ще мають доходи нижче за чеську межу бідності.

Умови надання житлової підтримки змінилися

Збільшилася кількість біженців, які самостійно оплачують житло. Більшість живуть у в орендованому житлі, але також є ті, хто проживає у гуртожитках чи готелях. PAQ Research радить перевести біженців на комерційну оренду, що сприятиме їх інтеграції у суспільство.

Зміни у процесі продовження тимчасового захисту

Для продовження тимчасового захисту в Чехії українцям тепер потрібно підтвердити місце проживання на засвідченому бланку з підписом власника або уповноваженої особи.