Зміни у правилах в'їзду до ЄС вже восени: що потрібно знати українцям

Свіжа зелень на фоні паспорта ЄС
Свіжа зелень на фоні паспорта ЄС

Система реєстрації в'їзду та виїзду в Європу стартує 10 листопада

Європейський Союз запроваджує нову автоматизовану систему реєстрації в'їзду та виїзду на кордонах Шенгенської зони. За інформацією Радіо Свобода, система почне працювати з 10 листопада 2024 року.

За повідомленням видання "Наша Польща", країни ЄС мають підтвердити свою готовність до офіційного запуску системи до кінця вересня. Система EES буде впроваджена на всіх в'їзних кордонах Шенгенської зони — сухопутних, морських та повітряних.

Нова система передбачає використання терміналів самообслуговування для автоматичної реєстрації мандрівників. Вже не буде потреби проходити ручний паспортний контроль і отримувати штампи на кордоні.

При кожному перетині кордону мандрівники будуть сканувати свої паспорти або інші поїзні документи. Система EES зберігатиме дані про ім'я, біометричні характеристики, дату й місце в'їзду і виїзду мандрівника.

Таким чином, для перетину кордону необхідні будуть біометричні документи. Дані про скан обличчя і відбитки пальців зберігатимуться протягом трьох років після кожної поїздки.

Розробники системи очікують, що це спростить процес перетину кордонів і зміцнить безпеку в Європі.

Також нагадаємо, що Польща внесла зміни до правил для українських водіїв з 10 вересня.

Читайте також