ЗСУ не досягнуть головної мети контрнаступу – розвідка США

Розвідка Сполучених Штатів Америки вважає, що контрнаступ України не досягне ключового південно-східного міста Мелітополя на Запоріжжі.

Така оцінка ґрунтується на тому, що росіяни добре підготувалися до оборони окупованих територій, пише видання The Washington Post із посиланням на власні джерела.

"Україна цьогоріч не зможе виконати головну мету розрізання сухопутного мосту Росії до Криму. Росія щільно замінувала підступи до окупованих територій та добре підготувалася до оборони. ЗСУ зможуть просунутись до Мелітополя, але саме місто звільнити не вийде", вважають американські аналітики, знайомі з прогнозами спецслужб США.

Мелітополь є критично важливим для контрнаступу, оскільки вважається воротами до Криму. Місто знаходиться на перетині двох важливих автошляхів і залізничної лінії, які дозволяють РФ переміщувати військових і техніку з півострова на інші окуповані території на півдні, йдеться у публікації.

У США вважають, що шлях до Мелітополя надзвичайно складний. Навіть якщо звільнити найближчі до нього міста, такі як Токмак, ЗСУ буде дуже важко просуватися далі.

"Росія має там три основні оборонні лінії, а потім укріплені міста. Питання не лише в тому, чи зможе Україна прорвати першу, чи другу лінії оборони, а чи зможе вона зламати всі три та мати ще достатньо сил, щоб досягти чогось більш значного, наприклад, звільнити Токмак або щось іще", заявив військовий аналітик з Інституту дослідження зовнішньої політики Роб Лі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Подібні оцінки розвідки вже спричинили звинувачення у бік Білого дому від конгресменів демократів та республіканців. Мовляв, адміністрація президента Джо Байдена не надала ЗСУ потужнішу зброю для досягнення цілей контрнаступу. Деякі представники Республіканської партії використовують доповідь, щоб пояснити, чому не підтримують виділення Україні додаткової допомоги на суму $20,6 млрд.

В свою чергу офіційні особи США відкидають критику про те, що винищувачі F-16 або ракетні системи великої дальності ATACMS призвели б до іншого результату.

"Проблема залишається через головну лінію оборони РФ. Тож немає доказів того, що ці системи стали б панацеєю", сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

Контрнаступ Збройних сил України ще не досягнув своєї кульмінації. Тому не варто звертати увагу на критику американських журналістів щодо результатів, розповів колишній генеральний директор Директорату з питань національної безпеки та оборони в Офісі президента Іван Апаршин. Подібні заяви не офіційна позиція влади Сполучених Штатів Америки.