Чехія планує збільшити виплати деяким біженцям: кому і на скільки

Чехія планує збільшити виплати деяким біженцям: кому і на скільки

Уряд Чехії планує збільшити виплати деяким біженцям з України. Про це повідомляє видання Blesk.cz.

Парламент Чехії підтримав поправку уряду щодо продовження тимчасового захисту для біженців з України, яка дозволить деяким із них залишитись у країні на довгострокове проживання. Поправку будуть обговорювати парламентські комітети з безпеки та соціальної політики.

Наразі тимчасовий захист для біженців з України у Чехії діє до березня 2025 року. Цей статус дає доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці.

З офіційних даних уряду Чехії випливає, що до березня 2022 року 32 000 біженців продовжили свій тимчасовий захист. Проте кожного тижня до країни прибуває близько 1 500 нових біженців, що може призвести до збільшення загальної кількості біженців до 400 000 осіб.

Зокрема, міністр праці та соціальних справ Чехії Маріан Юречко повідомив, що 120 тисяч біженців працездатного віку вже працюють у Чехії, а це становить 70% від загальної кількості біженців.

Особливий довгостроковий дозвіл на проживання отримують лише ті українські біженці, які перебувають у Чехії понад два роки. Біженці повинні мати дійсний закордонний паспорт, забезпечення житлом, економічну незалежність та відсутність пільг. Для дітей також обов'язкове відвідування школи.

За словами представників ANO, гуманітарна допомога для біженців-інвалідів буде збільшена до 12 000 крон, зокрема 6600 крон для дітей і 4400 крон для дорослих. Це компенсація за втрату безплатного житла з вересня.

Депутат від ANO Іржі Машек звернув увагу на українців, які підлягають військовій службі і мають тимчасовий захист у Чехії. Він закликав цих біженців повернутись на батьківщину, але зазначив, що вони можуть скористатися тимчасовим захистом навіть з простроченими документами.

Раніше повідомлялося, що українці в Чехії вимагають подвійну оплату за житло.

Читайте також: