Нові правила перетину кордону: хто з чоловіків зможе виїхати з України з 1 липня

Нові правила перетину кордону: хто з чоловіків зможе виїхати з України з 1 липня

Зміни в правилах виїзду за кордон для чоловіків

З 1 липня 2024 року в Україні набувають чинності оновлені правила виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років. Ці зміни стали наслідком перегляду законодавства у зв'язку з воєнним станом, що триває в країні. Згідно з новим законодавством, для виїзду за кордон чоловікам необхідно мати військово-облікові документи. Це може бути військовий квиток або тимчасове посвідчення. Перевірки будуть проводитись на прикордонних контрольних пунктах та в прикордонній смузі.

Право на виїзд за кордон у липні

З 1 липня є кілька категорій осіб, які мають право на виїзд за кордон. Серед них - особи з інвалідністю та їхні супроводжувачі, батьки і опікуни дітей з інвалідністю, студенти, які беруть участь у програмі академічної мобільності, та інші особи, які потребують постійного догляду.

Умови для студентів

Студентам також дозволено виїжджати за кордон в рамках академічної мобільності. Протягом одного семестру студентам віком від 18 до 22 років, які навчаються на денній чи дуальній формі навчання у державних чи комунальних вишах, будуть необхідні відповідні документи. Серед них - довідка від вузу, підтвердження відсутності академічної заборгованості, документ про рівень володіння мовою навчання, завірена копія договору та військово-обліковий документ.

Інші категорії осіб

Крім студентів, у липні будуть мати право на виїзд за кордон водії, які перевозять медичні вантажі та гуманітарну допомогу, а також спортсмени та тренери, які беруть участь у змаганнях та тренувальних зборах.

Читайте також: