Росія відроджує каральну психіатрію: політв'язнів активно відправляють на примусове лікування

Росія відроджує каральну психіатрію: політв'язнів активно відправляють на примусове лікування

Російські суди примушують лікувати політичних активістів

За останні півтора роки в Росії щонайменше 33 фігуранти політичних справ були відправлені на примусове лікування, повідомляє російське видання "Агентство" з посиланням на правозахисників.

За даними видання, у 2023 році кількість таких рішень зросла у п'ять разів порівняно з середнім показником 2021-2022 років.

Загалом з 2013 року в Росії на примусове лікування було відправлено принаймні 55 людей. У 2023 році таких вироків було 25 - важною мірою більше, ніж у 2022 році. За січень-травень 2024 року суди РФ відправили ще вісім осіб до психіатричних клінік.

Різке зростання випадків направлення на примусове лікування у 2023 році пов'язане з тим, що російські суди почали виносити вироки щодо відкритих у 2022 році антивоєнних справ, - розповів Дмитро Анісімов, речник правозахисного порталу "ОВД-Инфо".

Олексій Макаров, член товариства "Меморіал", зауважив, що реальна кількість таких випадків може бути ще більшою, оскільки правозахисникам не завжди відома вся інформація. Водночас Макаров наголосив, що сучасна Росія далека від радянських масштабів каральної психіатрії.

У Росії політв'язнів зазвичай поміщають до загальних психіатричних лікарень, а лише декілька осіб направляють до лікарень з інтенсивним спостереженням, повідомив Макаров. У минулому, політичних ув'язнених в Радянському Союзі майже завжди відправляли до спеціальних психіатричних лікарень, які підпорядковувалися МВС, а не МОЗ, додав член товариства "Меморіал".

Нагадаємо, що президент Росії Володимир Путін вирішив створити інститут, щоб вивчити "суспільну поведінку" гомосексуалістів у психіатричних закладах. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Михайло Мурашко під час обговорення законопроекту про заборону на трансгендерний перехід.

Крім того, у Росії суд засудив 77-річного вченого Анатолія Маслова до 14 років колонії за звинуваченням у передачі державної таємниці. Маслов займався дослідженням гіперзвукових технологій.

Читайте також:

  • Російська влада вигадала, як позбавити опозиціонера Яшина побачення з батьками
  • Окупанти у "ДНР" на 29 років ув'язнили трьох українських військових

Читайте також: