Скоїв злочин, аби уникнути мобілізації: поліцейські затримали одесита за грабіж

Скоїв злочин, аби уникнути мобілізації: поліцейські затримали одесита за грабіж

Поліція Одеської області повідомила про затримання 18-річного хлопця, який пограбував жінку. Зловмисник визнав свою провину і пояснив, що це було зроблено з метою уникнення мобілізації через наявність кримінального запису. Подія сталася у Приморському районі Одеси.

Молодик помітив жінку з гаманцем у руках, яка вийшла з магазину, і пішов за нею. Дочекавшись слушного моменту, зловмисник вирвав з рук містянки майно та побіг у бік вулиці Канатної. А вже там сів на громадський транспорт і поїхав додому у Пересипський район.

Потерпіла, 45-річна жінка, звернулася до поліції, після чого правоохоронці швидко знайшли зловмисника. Виявилося, що його звати Олександр, і йому було 18 років. Поліція повідомила, що підозрюваному пред'явлено звинувачення у викраденні чужого майна, за що йому загрожує покарання від семи до десяти років позбавлення волі.

Ця історія стала лише однією з випадків, коли засуджені особи в Україні вирішили пограбувати людей, щоб уникнути мобілізації. Стало також відомо, що вже понад три тисячі засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення, щоб взяти участь у обороні України.

Потенційний мобілізаційний резерв українських засуджених

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька у своєму інтерв'ю розповіла, що потенційний мобілізаційний резерв становить 2,2 тисячі осіб, які були засуджені за вбивства. Вона також зазначила, що міністерство юстиції готувало статистику для законодавців про кожну категорію засуджених, аби розрахувати, скільки людей не можуть бути мобілізовані.

Верховна Рада України ухвалила закон про добровільну мобілізацію ув'язнених, в якому вказано, що засуджені, які умисно вбили людей або скоїли злочини проти національної безпеки, не зможуть вступити до ЗСУ. Також будуть виключені ґвалтівники, педофіли та особи з особливими становищами. Рішення про умовно-дострокове звільнення приймає суд, а мобілізовані засуджені будуть служити у спеціальних підрозділах військових частин.

Читайте також: