Сучасні підходи до підвищення енергоефективності міських багатоповерхівок

За статистикою загальносвітове споживання енергії зростає приблизно на 20% кожні 10 років. Пропорційно збільшуються викиди вуглекислого газу та інших шкідливих сполук, і забруднення атмосфери поступово набуває катастрофічних масштабів. З огляду на те, що значна частка палива, що спалюється, йде на опалення будинків, одним із найважливіших заходів з економного витрачання енергоресурсів і запобігання екологічному колапсу є утеплення фасадів. Застосування методів промислового альпінізму зробило утеплення фасадів міських багатоповерхівок доступним і широко поширеним, що допомагає в боротьбі з екологічними проблемами. Ознайомитися з докладним процесом утеплення квартир можна тут.

Утеплення фасадів як крок до енергоефективності 

Найбільші втрати тепла в багатоповерхівках йдуть через зовнішні стіни - понад 50% на середніх поверхах і близько 35% на крайніх, де свій внесок у тепловтрати вносять підлога і стеля. Тому найдієвішим заходом з підвищення енергоефективності будівель є утеплення фасаду. 

Заслуга в тому, що утеплення фасадів на висоті зараз всім доступне і виконується повсюдно, належить промисловим альпіністам. Метод промислового альпінізму позбавив необхідності використання будівельних риштувань і підйомної техніки під час ведення висотних робіт. Це позитивно позначилося на ціні та доступності послуг із зовнішнього утеплення фасадів на висоті, в чому ви можете наочно переконатися, ознайомившись з докладним прайсом за цим посиланням

Не менш важливим є й те, що промисловий альпінізм дає змогу працювати на найбільш важкодоступних ділянках будівель, де застосування спецтехніки неможливе - на великих висотах, в умовах обмеженого простору тощо.

Енергоефективні вікна та їхня роль у збереженні тепла 

Втрати тепла через вікна можуть досягати 40%, а застосування енергоощадних склопакетів дає змогу знизити тепловтрати до мінімуму. Підвищення теплоізоляційних властивостей енергозберігаючих склопакетів досягається за рахунок таких конструктивних особливостей: 

- Нанесення на внутрішню поверхню скла енергозберігаючого покриття з мікрочастинок металу. 

- Двокамерні склопакети. 

- Збільшення товщини склопакета. 

- Заповнення камер аргоном. 

Уже тільки одне нанесення енергозберігаючого шару підвищує коефіцієнт теплоопору однокамерних склопакетів у півтора раза - з 0,4 (м2∙К)/Вт до 0,6 (м2∙К)/Вт. А якщо застосувати двокамерні склопакети товщиною 44 мм з енергоощадним шаром і аргоном, то коефіцієнт опору теплопередачі зросте з 0,4 (м2∙К)/Вт до 1 (м2∙К)/Вт. 

Застосування енергоефективних вікон у поєднанні з утепленням фасаду та вхідних дверей здатне перетворити будівлю на "термос", де температура зберігається постійною тривалий час у будь-який сезон. Це дає змогу витрачати мінімум енергоресурсів на опалення та кондиціонування.

Вентильовані фасади: сучасне рішення для утеплення та вентиляції 

Навісні (вентильовані) фасади - чудове рішення для утеплення стін будівель, для яких важливим є збереження привабливого зовнішнього вигляду. Якщо в спальних районах можна утеплювати зовнішні стіни поквартирно, використовуючи метод мокрого утеплення, то для громадських будівель і житлових будинків на центральних вулицях більше підійде навісний фасад. 

Облицювальний шар навісного фасаду може бути виконаний з різних видів сайдингу або керамогранітних, алюмінієвих, бетонних, сталевих панелей. Це дає перевагу в плані вибору дизайну екстер'єру будівлі. Однак навісний фасад істотно навантажує несучі конструкції і фундамент висотного будинку, що вимагає попередніх інженерних розрахунків. 

Структура вентильованого фасаду включає в себе: 

· Металевий каркас зі сталевого профілю, що кріпиться до стіни. 

· Плит мінеральної вати, які кріпляться до стіни за допомогою клею і дюбелів-грибків. 

· Гідропарозахисну плівку, що оберігає мінвату від зволоження. 

· Облицювального шару, який монтується на каркас із зазором 2-5 см. 

Повітряний зазор між утеплювачем і облицюванням забезпечує випаровування конденсату і слугує додатковим утепленням, оскільки повітря є найкращим теплоізолятором. Вентильовані фасади ізолюють зовнішні стіни не тільки від зовнішніх температур, а й від атмосферної вологи, що запобігає процесам руйнування і сприяє продовженню терміну служби будівлі. 

В останні десятиліття монтаж навісних фасадів міських багатоповерхівок виконується промисловими альпіністами, оскільки метод промальпа не має конкурентів за оперативністю та економічністю при незмінно високій якості робіт.

Інноваційні матеріали та технології утеплення 

Наука не стоїть на місці, і вже зараз з'являються інноваційні матеріали для утеплення фасадів, такі як: 

· Аерогелі - найлегший пористий матеріал, чиї мікропори заповнені газом. Відрізняються високими теплоізоляційними властивостями, легкістю, стійкістю до гниття. 

· Фазові матеріали - мають властивість акумулювати надлишок тепла влітку і виділяти його в холодний сезон за рахунок фазових переходів речовин між твердим і рідким станом. 

Застосування аерогелів і фазових матеріалів для утеплення фасадів у сукупності з системою "розумний дім", що оптимізує енергоспоживання, вже в недалекому майбутньому дасть змогу знизити енерговитрати на опалення та кондиціонування до мінімуму і запобігти екологічній катастрофі, що насувається. 

Завершення 

Для підвищення енергоефективності будівель крім утеплення фасадів необхідний цілий комплекс заходів, що включає підвищення теплоізоляції вікон, вхідних дверей, балансування системи опалення, заміну ламп на світлодіодні тощо. Це не тільки допоможе економити бюджет домовласників, а й позитивно позначиться на стані навколишнього середовища.