За що можуть звільнити працівника з роботи за законом

Законодавство про звільнення працівника
Законодавство про звільнення працівника

Робота пов'язана не лише з певним стресом, а й із можливим звільненням. Така неприємність також може статися. Часто виникають питання, за скільки прогулів можуть звільнити і за що можуть звільнити з роботи за законом.

Адже така інформація, наприклад, за скільки прогулів може звільнити за статтею, може допомогти ще на етапі підписання трудового договору. До того ж за що можуть звільнити на випробувальному терміні, може допомогти уникнути звільнення ще до підписання трудового договору. Загалом усі ці нюанси краще дізнатися заздалегідь.

За що можуть звільнити за статтею?

Почнемо з того, що війна внесла деякі зміни до багатьох сфер життя. Трудові відносини не винятки. Разом з цим за законом залишилося багато норм, які потрібно враховувати в будь-якому випадку. Наприклад, за прогули та за статтею все ще можуть звільнити будь-якого співробітника. Якщо ж працівник на випробувальному терміні, йому потрібно ще більше дізнатися про всі ці нюанси.

за яку кількість прогулів можуть звільнити

Почнемо з того, що в Україні у 2024 році законні підстави для звільнення працівника регулюються Кодексом законів про працю (КЗпП). Там же визначено, за що може звільнити роботодавець і через що можуть звільнити з роботи стажист. Тобто в цьому кодексі прописані усі права та обов'язки сторін.

Відповідно до закону, основні причини звільнення включають:

  1. З ініціативи роботодавця. Наприклад, ліквідація підприємства, установи, організації чи скорочення штату. Також цією причиною може стати невідповідність працівника посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я. Йдеться про систематичне невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених нею трудовим договором чи внутрішніми правилами.

  2. У цьому контексті потрібно врахувати та прогул (відсутність на роботі без поважних причин більше трьох годин протягом робочого дня). Також явка працювати у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння.

  3. З ініціативи роботодавця працівника можуть звільнити через скоєння за місцем роботи розкрадання (зокрема дрібного) майна власника. Також йдеться про одноразове грубе порушення працівником трудових обов'язків, підроблення документів під час укладання трудового договору.

  4. З ініціативи працівника. Це вже інший вид звільнення. Тобто працівник за власним бажанням хоче закінчити роботу. Також така стаття передбачає випадок порушення роботодавцем умов трудового договору, законодавства про працю.

  5. По згоді сторін. Це звільнення за взаємною згодою між працівником та роботодавцем.

  6. Із закінченням терміну трудового договору: якщо трудовий договір було укладено на певний строк.

Для звільнення є й інші підстави, прописані у Законі України. Наприклад, призов чи надходження працівника на військову службу або відновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу. До цього звільнення належить і засудження працівника до покарання, що виключає продовження колишньої роботи.

за яку кількість прогулів можуть звільнити

Це є головними підставами для звільнення в Україні.

Звільнення через прогули

Роботодавець зобов'язаний дотримуватись встановлених процедур звільнення, включаючи попередження працівника за визначений строк та надання йому всіх передбачених компенсацій та виплат. Тобто звільнити працівника одним днем ​​не так просто. Натомість він може звільнити працівників з такої причини, як прогули.

за скільки прогулів можуть звільнити за статтею

В Україні у 2024 році працівника можуть звільнити за прогул у разі одноразової відсутності на роботі без поважних причин понад три години протягом робочого дня. Ця підстава для звільнення передбачена статтею 40 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

Важливо, що перед звільненням за прогул роботодавець зобов'язаний провести внутрішнє розслідування та встановити факт відсутності працівника на роботі без поважних причин. Тобто треба ще довести, що працівник справді був відсутній увесь цей час.

за скільки прогулів можуть звільнити за статтею

Крім того, працівник повинен бути письмово ознайомлений з результатами розслідування та мати можливість надати пояснення щодо своєї відсутності. Повз нього ця інформація пройти теж не може. Таким чином, навіть одноразовий прогул (відсутність понад три години протягом робочого дня без поважних причин) може стати підставою для звільнення.

Як можуть звільнити на випробувальному терміні?

В Україні звільнення працівника на випробувальному терміні регулюється статтею 28 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Відповідно до цього закону, працівника на випробувальному терміні може бути звільнено з ініціативи роботодавця, якщо роботодавець вважає, що працівник не відповідає займаній посаді або виконуваній роботі.

Насправді це відбувається досить просто. Спочатку працівник прийшов на роботу та отримав можливість проявити себе. Працівник розглядає його як потенційного співробітника, але поки не бере за нього більшу частину відповідальності. Тому і звільнення є просто відмовою від цього працівника.

за що можуть звільнити з роботи за законом

Звільнення на випробувальному терміні може ґрунтуватися на наступних причинах:

  1. Невідповідність займаній посаді. Йдеться про недостатню кваліфікацію, погані результати виконання трудових обов'язків.

  2. Порушення трудової дисципліни. До цього пункту можна віднести прогули та недотримання тих правил компанії, де він хоче працевлаштуватися.

  3. Інші об'єктивні причини, які можуть показати, що працівник не підходить для роботи.

Для звільнення на випробувальному терміні не потрібно згоди профспілки, і роботодавець зобов'язаний лише повідомити працівника про розірвання трудового договору за три дні до звільнення. Повідомлення має бути зроблено у письмовій формі із зазначенням причин звільнення. Ця процедура спрощена настільки, наскільки це можливо.

Загалом працевлаштування в Україні забезпечує громадян як правами, так і обов'язками. Мова про працівників та їх роботодавців.

Читайте також