В Україні вже 1 мільйон 300 тисяч ветеранів: як їм допомагають

Група ветеранів отримує соціальну допомогу
Група ветеранів отримує соціальну допомогу

Україна має 1,3 млн ветеранів, більшість з них - мобілізовані

Заступник міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько заявив, що в Україні нараховується 1 мільйон 300 тисяч ветеранів, більшість з яких є мобілізованими особами.

"На сьогодні 1 мільйон 300 тисяч ветеранів та родин. Орієнтовно 80% від усіх – мобілізовані люди. Це й молоді люди, з освітами, без освіти, середнього віку", - сказав Приходько.

Він зазначив, що профіль ветерана зазнає значних змін, тому потрібна розбудова сучасної інфраструктури, відновлення ментального та фізичного здоров'я, забезпечення житлом та допомогою в адаптації до цивільного життя.

Заступник міністра також повідомив, що вже виділили понад 5,9 млрд грн для 2800 родин ветеранів та родин загиблих військових.

"Маємо бюджет 5,7 млрд. Маємо проблему з тими, хто проживає в зоні бойових дій або має зруйноване житло. Ми розробили порядок для видання грошей на оренду житла для таких ветеранів, включаючи військових, які виходять з полону", - наголосив Приходько.

Заступниця міністра соціальної політики України Уляна Токарєва зазначила, що з 92 тисяч сімей ветеранів, які отримують соціальні послуги, майже 40% подають запити на консультацію та інформацію. Також вона підкреслила необхідність перегляду доглядових послуг для ветеранів.

Токарєва також відзначила, що програма протезування була переглянута, і тепер протези отримують не тільки інваліди, але й ті, хто знаходиться на етапі установлення інвалідності.

"У червні затверджений стандарт адаптації ветеранів. Ми співпрацюємо з усіма групами: військовими, ветеранами, звільненими з полону та їх родинами. Ми дізнаємось, що потрібно кожній людині, починаючи від психологічної допомоги та закінчуючи пошуком житла чи нової роботи", - наголосила заступниця міністра соціальної політики України.

Кабінет Міністрів виділив 5,7 млрд грн на закупівлю житла для ветеранів, а грошову компенсацію отримають близько 2500 людей.

Уряд також розширив комплексну програму зі стоматологічної допомоги для військовослужбовців та ветеранів, додаючи до переліку гарантованих безкоштовних послуг. Максимальна вартість цих послуг не повинна перевищувати 24 952 грн.

У березні Кабінет Міністрів збільшив розмір державної соціальної допомоги дітям загиблих захисників-добровольців. З 1 квітня розмір виплат збільшився з 2361 грн до 7800 грн на одного неповнолітнього і до 6100 грн - на кожного дитину в сім'ї з двома і більше дітьми.

Джерело: Суспільне

Читайте також