Що робити, якщо роботодавець не видає зарплату

Мужчина с деньгами в руках
Мужчина с деньгами в руках

Будь-яка робота пов'язана з великими ризиками, у тому числі й не вчасно отримати зарплату. Що робити, коли не видають зарплату, знають не всі. Тому у кожного працівника має бути алгоритм, якщо не видають зарплату або видають менше, ніж обіцяли.

Способів, як виправити ситуацію, якщо не видають зарплату, куди звертатися, досить багато. Для всіх цих випадків є закон, який прописує, що робити і куди звернутися.

Чи не видають зп що робити?

Для початку варто розуміти, що якщо не видають зарплату, куди звертатися, варто шукати, якщо йдеться про офіційне працевлаштування. Тоді права співробітника захищені законом. У разі, якщо роботодавець не видає зарплату, вирішити питання у рази легше. Адже роботодавець зобов'язаний довести, чому не дає зарплату і яка причина.

не видають зарплату

Загалом в Україні питання оплати праці регулюються кількома законами та нормативно-правовими актами. На це закони і треба спиратися:

  1. Кодекс законів про працю України (КЗпП). Стаття 21: зобов'язання сторін трудового договору. Роботодавець зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату за виконану роботу. Стаття 94: визначення заробітної плати. Заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошах, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану роботу. Стаття 115: термін виплати заробітної плати. Заробітна плата виплачується регулярно у робочі дні, не рідше двох разів на місяць, у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим із представницьким органом працівників.

  2. Закон України "Про оплату праці". Стаття 1: визначення основних понять. Визначає заробітну плату як винагороду за працю залежно від кваліфікації працівника, складності, кількості та якості виконаної роботи, а також умов, у яких вона виконується. Стаття 4: гарантії з праці. Встановлює гарантії щодо своєчасної та повної виплати заробітної плати. Стаття 15: терміни, періодичність та місце виплати заробітної плати. Підтверджує, що заробітна плата регулярно виплачується в робочі дні не рідше двох разів на місяць.

  3. Закон України "Про працю". Стаття 24: трудовий договір. Встановлює, що трудовий договір укладається між працівником та роботодавцем, і однією з його основних частин є умова оплати праці.

Є ще й закон України "Про колективні договори та угоди". У цьому законі є стаття 7. Вона визначає права та обов'язки сторін. Виходячи з яких роботодавець зобов'язаний виплатити всю зарплату. Цивільний кодекс України також захищає працівника. Відповідно до статті 526, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов зобов'язання та вимог законодавства.

не видають зарплату

Якщо говорити про закон, то й допоможе Податковий кодекс України. Він визначає об'єкт оподаткування та порядок сплати податків із заробітної плати. Можна розглянути додаткові нормативні акти. Наприклад, Постанови Кабінету Міністрів України, накази Міністерства соціальної політики, роз'яснення Державної служби України з питань праці, що регулюють мінімальні гарантії щодо оплати праці, індексацію заробітної плати та інші аспекти.

Усі ці закони та нормативно-правові акти зобов'язують роботодавця виплачувати заробітну плату працівникам своєчасно та в повному обсязі. За порушення роботодавцем цих обов'язків працівник має право звернутися за захистом своїх прав до відповідних органів, таких як Державна служба України з питань праці, або до суду.

Як отримати свою зарплату?

якщо не видають зарплату

Якщо ж потрібно переконати роботодавця виплатити зарплату, то насамперед потрібно керуватися Кодексом законів про працю України (КЗпП), а вже згодом іншими нормативно-правовими актами. Адже, виходячи з них усіх, роботодавець зобов'язаний своєчасно виплачувати заробітну плату. Однак у деяких випадках роботодавець може тимчасово призупинити виплату заробітної плати. Важливо, що це звільняє роботодавця від зобов'язання виплатити заробітну плату повному обсязі пізніше. Які є додаткові фактори:

  1. Простої не з вини працівника. У разі простою не з вини працівника, заробітна плата може бути виплачена у розмірі не менше ніж дві третини тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу).

  2. Прогули та інші порушення трудової дисципліни. За час прогулу (включаючи запізнення на роботу) або відсутності на роботі без поважної причини заробітна плата не нараховується.

  3. Є варіант відмовитися від виконання роботи у разі зміни істотних умов праці. У такому разі, якщо було змінено умови праці, зарплату на певний період не нараховуватимуть.

  4. Є ще один випадок, коли працівник не надав усі документи для одержання заробітної плати. Тоді видача зарплати буде тимчасово припинена.

якщо не видають зарплату

У законі ще прописано відпустку, коли не зберігається заробітна плата. При цьому зарплату не видають лише на термін відпустки. Кілька слів слід сказати і про утримання із заробітної плати за рішенням суду чи інших уповноважених органів. На це має бути своя постанова.

Затримка у виплаті заробітної плати з фінансових причин роботодавця

Окрему увагу варто приділити статті 115 КЗпП. У ній передбачені складні часи, які може переливати фірма чи організація. У разі затримки виплати заробітної плати з вини роботодавця він зобов'язаний виплатити компенсацію за кожен день затримки відповідно до встановленого законодавства. Проте сам факт затримки є порушенням закону і роботодавець не має права повністю призупиняти виплату заробітної плати без законних підстав.

якщо не видають зарплату куди звертатись

Загалом роботодавець зобов'язаний виплачувати заробітну плату своєчасно та в повному обсязі. Тимчасове призупинення можливе лише у випадках, передбачених законодавством. Працівники мають право звернутися по захист своїх прав у разі необґрунтованої затримки або невиплати заробітної плати.

Читайте також