США та ЄС посилили тиск на Raiffeisen через звʼязки з РФ - ЗМІ

райфайзен банк під тиском США та ЄС
райфайзен банк під тиском США та ЄС

Тиск на банк Raiffeisen Bank International з метою слабшення зв'язків з Росією зростає як з боку США, так і з боку ЄЦБ, повідомили Reuters три джерела, знайомі з ситуацією.

США продовжують свою глобальну кампанію з ізоляції Росії, застосовуючи більш суворі санкції проти банків та обмежуючи доступ до західних товарів. Це відбувається більш ніж через два роки після вторгнення в Україну.

"Raiffeisen і Австрія грають з вогнем", - заявила австрійський депутат Ніна Томаселлі. - Подобається нам це чи ні, але Америка тримає руку на пульсі".

Reuters змогло поспілкуватися з кількома особами, включаючи високопосадовців та джерела, що застосовуються в банку, які взяли участь у перемовинах з регулюючими органами США, Австрії та Європи.

За коментарями, видно, що Raiffeisen продовжує перебувати під широким міжнародним тиском стосовно виходу з Росії, незалежно від припинення угоди про купівлю частини австрійської будівельної компанії Strabag.

Джерела також повідомляють, що Raiffeisen ігнорував попередження європейських регулюючих органів, відправлені більше року тому, що він ризикує своїм відношенням з Росією і бізнесом.

Погроза з боку США покарати Raiffeisen не була відкликана і, відповідно, вони продовжують уважно стежити за банком і його відношеннями з Росією та можливими порушеннями санкцій, заявляють джерела.

Представник Райффайзен повідомив, що обмін думками з Міністерством фінансів США стосовно Росії був "в цілому дружній", і банк продовжує зменшувати свою присутність у цій країні.

При цьому, представник ЄЦБ відвідав засідання наглядової ради банку в червні, щоб закликати його кредитора діяти швидко, і регулятор вимагає від Raiffeisen представити найближчими тижнями свої плани і дії, заявляє джерело.

Високопосадові представники міжнародного регулятора заявили, що скасування угоди з Strabag погіршили відносини з наглядовими органами ЄЦБ, і вони вважають Raiffeisen недобросовісним. Регулятори також занепокоєні тим, що надто мало відомо про російські операції Raiffeisen.

Джерело: Forbes

Читайте також