Стаж для пенсії: що робити, якщо на довідці про зарплату немає печатки

Довідка про зарплату без печатки
Довідка про зарплату без печатки

Українці часто скаржаться на помилки в отриманні документів, що підтверджують страховий стаж. Наприклад, довідка про заробітну плату може бути без печатки.

Пенсійний фонд України пояснив, чи буде такий дохід до 1 липня 2000 року враховуватися при розрахунку пенсії.

Відповідно до статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсіонер може обрати будь-які 60 місяців страхового стажу до 30 червня 2000 року для розрахунку пенсії, незалежно від перерв у роботі.

Це особливо важливо, якщо страховий стаж з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців. Але для цього потрібно мати довідку про заробітну плату, яка підтверджена первинними документами.

Трудова книжка

У довідці про заробітну плату повинно бути зазначено назви первинних документів, місцезнаходження і адреси, за якими можна перевірити їх відповідність довідці. Це допомагає пенсійним органам перевіряти достовірність інформації.

Пенсійний фонд також зазначив, що використання печатки суб'єктом господарювання не є обов'язковим згідно з Господарським кодексом України. Тому відсутність друку на довідці не може бути підставою для відмови враховувати заробіток при розрахунку пенсії.

Ми також повідомляли, що деяким українцям не зараховують частину стажу до пенсії, що може призвести до втрати виплат.

Читайте також